SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dodatki do żywności |
Kod przedmiotu | 16.3-WL-ŻiDwS-DdŻ |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Żywienie i dietetyka w sporcie |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Seminarium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z celem, warunkami stosowania, charakterystyką i zastosowaniem głównych grup substancji dodatkowych występujących w przemyśle spożywczym.
Znajomość podstaw z zakresu nauki o żywności.
1. Definicja, cel, warunki stosowania i podział dodatków do żywności
2. Uzasadnienie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
3. Rodzaje dopuszczalnych barwników i uzasadnienie ich stosowania w żywności
4. Uzasadnienie stosowania substancji konserwujących, przeciwutleniających, aromatycznych, słodzących i substancji wzmacniających smak i zapach
Prezentacja multimedialna, dyskusja problemowa, praca w grupach, metoda poglądowa, obserwacja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Seminarium: warunkiem zaliczenia jest czynny udział w realizacji powierzonych na zajęciach zadań oraz sprawdzian wiedzy dot. warunków stosowania głównych grup dodatków do żywności
1. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności
2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. z 2017 r. poz. 149, 60.
1. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010
2. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Program opracowała:
mgr Natalia Hertmanowska
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:17)