SylabUZ

Generate PDF for this page

Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych - course description

General information
Course name Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-CHPGPS
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce podziałami grup produktów  spożywczych oraz przedstawienie charakterystyki grup produktów spożywczych.

Prerequisites

bez wymagań wstępnych

Scope

Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach zaliczenia).
Klasyfikacja produktów żywnościowych według różnych kryteriów. Charakterystyka produktów żywnościowych z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych grup. Czynniki warunkujące jakość poszczególnych grup produktów. Wyróżniki jakości produktów, metody oceny ich oceny.

Teaching methods

Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Przedmiot kończy się pisemnym kolokwium zaliczeniowym. W zaliczeniu przedmiotu uwzględniona zostanie obecność na wykładach, aktywność i oceny cząstkowe kolokwiów pisemnych i wynik końcowego pisemnego kolokwium.

Recommended reading

1.Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

2. Skibniewska K.A. (red.) Towaroznawstwo żywności i produktów użytku, wyd. UWM Olsztyn 2004.

2.Normy PN, ISO, EN, "Normy", wyd. PKN.

Further reading

1. Prace opublikowane w czasopismach naukowych zaproponowanych przez prowadzącego.

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 21-02-2019 10:35)