SylabUZ
Course name | Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-CHPGPS |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce podziałami grup produktów spożywczych oraz przedstawienie charakterystyki grup produktów spożywczych.
bez wymagań wstępnych
Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach zaliczenia).
Klasyfikacja produktów żywnościowych według różnych kryteriów. Charakterystyka produktów żywnościowych z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych grup. Czynniki warunkujące jakość poszczególnych grup produktów. Wyróżniki jakości produktów, metody oceny ich oceny.
Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Przedmiot kończy się pisemnym kolokwium zaliczeniowym. W zaliczeniu przedmiotu uwzględniona zostanie obecność na wykładach, aktywność i oceny cząstkowe kolokwiów pisemnych i wynik końcowego pisemnego kolokwium.
1.Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
2. Skibniewska K.A. (red.) Towaroznawstwo żywności i produktów użytku, wyd. UWM Olsztyn 2004.
2.Normy PN, ISO, EN, "Normy", wyd. PKN.
1. Prace opublikowane w czasopismach naukowych zaproponowanych przez prowadzącego.
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 21-02-2019 10:35)