SylabUZ

Generate PDF for this page

Human nutrition in ontogenesis - course description

General information
Course name Human nutrition in ontogenesis
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ŻCZO
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Exam
Laboratory 45 3 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z rolą poszczególnych składników pokarmowych. Ułatwienie zrozumienia jak funkcjonuje nasz organizm. 

Prerequisites

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii.

Scope

Żywieniowa rola białek. Rodzaje białek. Trawienie i przyswajanie białek. Biosynteza białek. Metabolizm białek. Wartość odżywcza białek, zapotrzebowanie.

Żywieniowa rola tłuszczów. Budowa i rodzaje tłuszczów. Trawienie i przyswajanie tłuszczów. Metabolizm tłuszczów. Zapotrzebowanie na tłuszcze. 

Żywieniowa rola węglowodanów w żywieniu. Budowa i podział węglowodanów. Trawienie i wchłanianie węglowodanów. Metabolizm węglowodanów. Zapotrzebowanie na węglowodany.

 

 

Teaching methods

Wykład multimedialny.

Ćwiczenia praktyczne polegające na opracowaniu ilościowym i jakościowym składników pokarmowych zaspakajających potrzeby organizmu w różnych okresach rozwojowych.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych eksperymentach trawiennych.

Egzamin -prawidłowe zaplanowanie i wykonanie jednego z wybranych posiłków dla konkretnego okresu rozwojowego. Student musi uzasadnić merytorycznie zaproponowany składu produktów. 

Recommended reading

1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004

2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu Wrocław 2017

3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

Further reading

1. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.

2. Kolanowski W. Podstawy Żywienia Człowieka. Ćwiczenia dla studentów dietetyki. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. 2017.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 12-01-2019 23:28)