SylabUZ

Generate PDF for this page

Związki biologiczne czynne w żywności - course description

General information
Course name Związki biologiczne czynne w żywności
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ZBCZŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Laboratory 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Poznanie  związków biologicznie czynnych obecnych w żywności - ich budowy chemicznej , funkcji, rodzaju i mechanizmu aktywności biologicznej oraz  asortymentu  surowców  i produktów zawierających te związki, także wzbogacanych i funkcjonalnych.

Prerequisites

Ukończony kurs z zakresu chemii, biochemii, ogólnej  technologii żywności oraz żywienia człowieka i marketingu  - na poziomie studiów inżynierskich.

Scope

Definicje związków bioaktywnych w żywności, nutraceutyków, żywności projektowanej, wzbogacanej, funkcjonalnej. Związki bioaktywne: odżywcze i nieodżywcze występujące naturalnie w surowcach lub produktach przetworzonych. Składniki bioaktywne żywności (budowa, właściwości, mechanizm bioaktywności, występowanie, stabilność w czasie przechowywania i przetwarzania):  witaminy, sole mineralne, bioaktywne aminokwasy, peptydy, białka, sacharydy oraz ich pochodne, polifenole, poliole, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki; błonnik pokarmowy i hydrokoloidy,  wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole,fosfolipidy.  Działanie związków bioaktywnych: przeciwnowotworowe, na układ krążenia i przeciwzapalne. Izolacja i wykorzystanie substancji bioaktywnych w tworzeniu żywności projektowanej.

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
    • wykład problemowy
  • ćwiczenia laboratoryjne

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – warunkiem zaliczenia jest obecność na wykładach i uzyskanie pozytywnej oceny z testu. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów, obecność na ćwiczeniach, zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.

 

Recommended reading

1.Grzymisławski M., Gawęcki J.  Żywienie człowieka zdrowego i chorego.  PWN, 2016

2. Praca zbiorowa red. M. Warchał. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo

3. Kołożyn-Krajewska D.  Sikora T. Towaroznawstwo żywności. WSiP, 2005

4. Gawęcki J., Mossor- Pietraszewska T. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2006

Further reading

1. Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa

2. Carper J. Apteka Żywności. Vesper 2018 Warszawa

3. Przemysł Spożywczy,  Sigma-not

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 14:04)