SylabUZ

Generate PDF for this page

Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia żywienia - course description

General information
Course name Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia żywienia
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-EŻPZŻ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 - - Credit with grade
Project 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Poznanie sposobów, metod i środków stosowanych w edukacji żywieniowej różnych grup społeczeństwa. Nabycie praktycznych umiejętności przygotowania programu edukacyjnego promującego zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych na pożądane

Prerequisites

Znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka, dietetyki

Scope

Wykłady:

Sytuacja zdrowotna społeczeństw Świata, szczególnie Europy , w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania. Rola edukacji w kreowaniu pozytywnych modeli odżywiania w społeczeństwie. Wyniki badań statystycznych z zakresu zdrowia
i żywienia jako użyteczne narzędzie w propagowaniu właściwych postaw. Metody i środki upowszechniania wiedzy
 o zasadach zdrowego żywienia dla różnych grup społeczeństwa. Edukacja żywieniowa dzieci. Edukacja żywieniowa młodzieży. Edukacja żywieniowa dorosłych i seniorów. Przykłady programów edukacyjnych. Metody walidacji skuteczności programów.

Projekt :

Przygotowanie, w formie projektu, programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy. Realizacja projektu jest podzielona na etapy.

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
    • wykład problemowy.
  • metody aktywizujące:
    • dyskusja,
    • wykorzystanie technik multimedialnych, programów komputerowych do stworzenia projektu

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie 100% prac projektowych,

- pozytywne oceny z 2 prezentacji tworzenia części projektu

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).

Recommended reading

  1. B. Woynarowska: Edukacja zdrowotna. Podręcznik akademicki. PWN, Warszawa 2008
  2. J. Gromadzka-Ostrowska, D.Włodarek, Z. Toeplitz: Edukacja prozdrowotna. Wyd. SGGW, Warszawa, 2003
  3. P. Podolec (red.): Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. Tom I, Wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2007
  4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017

Further reading

  1. A. Karski, Z. Słońska, B.W. Wasilewski: Promocja zdrowia. Wprowadzenie do zagadnień krzewienia zdrowia. Wyd. IGNIS, Warszawa 1992
  2. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
  3. J. Gawęcki (red.): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. (tom 3), PWN 2010
  4. B. Pietruszka: Zastosowanie epidemiologii w badaniach żywieniowych. Wyd. SGGW 2001

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 15:44)