SylabUZ

Generate PDF for this page

Diety redukcyjne i alternatywne - course description

General information
Course name Diety redukcyjne i alternatywne
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-DRA
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Class 15 1 - - Credit with grade
Project 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest pozyskanie wiedzy na temat stosowanych powszechnie diet redukcyjnych oraz innych diet alternatywnych, co ma umożliwić ich krytyczną ocenę pod względem żywieniowym.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Scope

 Idea diet redukcyjnych i alternatywnych, ich definicja, bezpieczeństwo stosowania oraz możliwości wykorzystania w żywieniu różnych grup ludności. Omówienie wybranych diet redukcyjnych i alternatywnych (dieta Atkinsa, dieta Cambridge, dieta Dukana, dieta Harvey and Marilyn Diamonds, dieta Haya, dieta kapuściana, dieta kopenhaska, dieta Kwaśniewskiego, dieta makrobiotyczna, dieta Montignaca, dieta Ornisha, dieta plaż południowych (plaż południa), dieta zgodna z grupą krwi, dieta zone (strefowa), diety wegetariańskie i wegańskie, głodówka).  Układanie wybranych diet redukcyjnych i alternatywnych uwzględnionych na wykładach lub zaproponowanych przez studentów, a następnie ich krytyczna ocena pod względem zaspokojenia potrzeb organizmu. Praktyczne przygotowanie posiłków w oparciu o zasady wybranych diet alternatywnych i redukcyjnych.

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)
    • ćwiczenia projektowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z testu zaliczeniowego. Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest przygotowanie  diet redukcyjnych lub alternatywnych oraz ich ocena żywieniowa. Warunkiem zaliczenia zajęć projektowych jest wykonanie autorskich potraw zgodnie z zasadami wybranych diet alternatywnych.

Recommended reading

1. Malinowska M., Borawska M.: Wegetarianizm. Zalety i wady. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.

2. Szostak W. B., Cichocka A., Cybulska B.: Zdrowa dieta śródziemnomorska. Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa 2001.

3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

4. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Grzymisławski M., Gawęcki J. PWN 2016

5. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

6. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.

Further reading

Publikacje w czasopismach specjalistycznych

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-12-2018 13:31)