SylabUZ
Course name | Basics of dietetics |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PodD |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2018/2019 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 6 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Exam |
Class | 45 | 3 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz z zasadami układania diet.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w ramach obowiązkowego przedmiotu Podstawy żywienia człowieka realizowanego w pierwszym semestrze I roku studiów.
Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Zasady układania diet. Stosowanie norm żywienia w planowaniu diet. Klasyfikacja diet oraz ich charakterystyka. Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.
Ćwiczenia:
Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu, podstawowe informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw oraz sposobu jej obliczania). Straty energii i składników pokarmowych podczas obróbki technologicznej. Ocena jakości żywieniowej produktów spożywczych. Produkty zamienne. Podstawowe zasady układania diet. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne i w grupie wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej w trakcie ćwiczeń.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
W zaliczeniu ćwiczeń uwzględniona zostanie obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia) wynik pisemnego kolokwium, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych.
Przedmiot kończy się pisemnym egzaminem pisemnym.
Ocena końcowa to 50% oceny z egzaminu i 50 % oceny z ćwiczeń.
1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
1. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 11-01-2019 12:07)