SylabUZ

Generate PDF for this page

Basics of dietetics - course description

General information
Course name Basics of dietetics
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PodD
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 6
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 - - Exam
Class 45 3 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz z zasadami układania diet.

Prerequisites

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w ramach obowiązkowego przedmiotu Podstawy żywienia człowieka realizowanego w pierwszym semestrze I roku studiów.

Scope

Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Zasady układania diet. Stosowanie norm żywienia w planowaniu diet. Klasyfikacja diet oraz ich charakterystyka. Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.

Ćwiczenia:

Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu, podstawowe informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw oraz sposobu jej obliczania). Straty energii i składników pokarmowych podczas obróbki technologicznej. Ocena jakości żywieniowej produktów spożywczych. Produkty zamienne. Podstawowe zasady układania diet. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.

Teaching methods

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne i w grupie wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego.  Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej w trakcie ćwiczeń.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

W zaliczeniu ćwiczeń uwzględniona zostanie obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia) wynik pisemnego kolokwium, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych.

Przedmiot kończy się pisemnym egzaminem pisemnym.

Ocena końcowa to 50% oceny z egzaminu i 50 % oceny z ćwiczeń.

Recommended reading

1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007

2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

Further reading

1. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 11-01-2019 12:07)