SylabUZ

Generate PDF for this page

Basics of hotel services - course description

General information
Course name Basics of hotel services
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PUH
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2018/2019
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie się z wiedzą na temat usług hotelarskich, gastronomicznych, związanych z agroturystyką oraz wykorzystaniem  produktów regionalnych w promocji usług turystycznych.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  ekonomii  i marketingu.

Scope

Treści programowe:

Wykłady:

1. Istota usług hotelarskich

2. Prawne aspekty działalności hotelarskiej

3. Podział usług hotelarskich i ich cechy

4. Klasyfikacja usług hotelarskich (podstawowe i dodatkowe)

5. Wymagania kategoryzacyjne

6. Usługi gastronomiczne w usługach turystycznych i hotelarskich

7.Trendy w hotelarstwie

8. Trendy w gastronomii

9. Agroturystyka i wykorzystanie spożywczych produktów regionalnych

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych,
    • wykłady problemowe.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

- obecność w trakcie wykładów,

- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów.

Oceną z przedmiotu jest oceną z kolokwium podsumowującego przedmiot.

Recommended reading

1.Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Milewska M., Włodarczyk B.  Wydawnictwo PWE  2015 

2.Hotelarstwo. Usługi - eksploatacja – zarządzanie. Panasiuk A., Szostak  D. Wydawnictwo Naukowe PWN 2008

3.Prawo turystyczne. Nestorowicz M. Wyd. Wolters Kluwert.  2016

4.Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Sikora J. Wyd. C.H. Beck .2012

Further reading

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 29-12-2018 20:18)