SylabUZ

Generate PDF for this page

Human nutrition in ontogenesis - course description

General information
Course name Human nutrition in ontogenesis
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ŻCZO
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Laboratory 40 2,67 24 1,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z rolą poszczególnych składników pokarmowych. Ułatwienie zrozumienia jak funkcjonuje nasz organizm. Potrzeby żywieniowe uzależnione od okresu rozwojowego. 

Prerequisites

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii człowieka.

Scope

Wartość energetyczna pokarmu i zapotrzebowanie energetyczne w zależności od okresu rozwojowego. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa. Rola witamin i składników mineralnych w żywieniu. Normy żywieniowe i dobranie odpowiednich składników pokarmowych w celu zaspokojenia potrzeb organizmu w różnych okresach rozwojowych. Analiza składu żywności na podstawie etykiet. Zapotrzebowanie energetyczne człowieka starego. Układanie diety w oparciu o  zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja. Normy żywieniowe człowieka w zależności od zapotrzebowania  energetycznego spowodowanego różnym wiekiem.  Składniki białkowe  białkowe, wymogi ilościowe i jakościowe zależne od wieku. Składniki energetyczne (tłuszcze i węglowodany) w żywieniu człowieka  z uwzględnieniem  wydatków energetycznych w danym okresie życia.   Witaminy i składniki mineralne w żywieniu człowieka. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnym wieku. 

Teaching methods

Wykład multimedialny.

Ćwiczenia praktyczne polegające na opracowaniu ilościowym i jakościowym składników pokarmowych zaspakajających potrzeby organizmu w różnych okresach rozwojowych.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych eksperymentach trawiennych.

Egzamin -prawidłowe zaplanowanie i wykonanie jednego z wybranych posiłków dla konkretnego okresu rozwojowego. Student musi uzasadnić merytorycznie zaproponowany składu produktów. 

Recommended reading

1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004

2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu Wrocław 2017

3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

Further reading

1. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.

2. Kolanowski W. Podstawy Żywienia Człowieka. Ćwiczenia dla studentów dietetyki. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. 2017.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 24-04-2019 10:20)