SylabUZ
Course name | Nutritional counseling |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Project | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Uzyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania oraz udzielania porad dietetycznych w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych
Wiedza z zakresu żywienia człowieka, dietetyki
Wykłady:
Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób oraz zaburzeń żywieniowych. Ogólne zasady i formy udzielania porad żywieniowych. Przepisy dotyczące wykonywania zawodu dietetyka i prowadzenia działalności doradczej. Aspekty psychologiczne relacji pacjent - dietetyk. Metody pozyskiwania i weryfikacji informacji o sposobie odżywiania pacjenta. Metody obiektywnej oceny stanu odżywienia. Metody opracowywania kompetentnej porady żywieniowej. Sposoby skutecznej pracy z pacjentem w okresie wdrażania zaleceń żywieniowych. Metody weryfikacji skuteczności realizowanego planu żywieniowego. Znaczenie działań profilaktycznych i edukacyjnych w poprawie sposobu odżywiania społeczeństwa. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Klasyfikacja i charakterystyka metod motywacyjnych.
Projekt:
Symulacje pozyskiwania informacji o stanie zdrowia, odżywienia oraz sposobie odżywiania pacjentów chorych, zagrożonych chorobą lub w określonych stanach fizjologicznych. Przygotowanie zaleceń żywieniowych i planu żywienia. Kompleksowe opracowanie planu poprowadzenia poradnictwa dietetycznego dla konkretnego pacjenta oraz publiczna obrona tego projektu w postaci prezentacji multimedialnej i dyskusji w grupie ćwiczeniowej.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
- ocena pracy projektowej,
- pozytywne oceny symulacji porad żywieniowych
- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna – 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną z przedmiotu jest średnia z oceny z projektu i oceny z kolokwium (50/50%).
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 29-04-2019 19:03)