SylabUZ

Generate PDF for this page

Basics of dietetics in metabolic diseases - course description

General information
Course name Basics of dietetics in metabolic diseases
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHM
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki

Scope

Charakterystyka wybranych chorób metabolicznych (etiologia, patogeneza) oraz postępowanie dietetyczne wobec osób chorych ( różne typy cukrzycy, zespół metaboliczny, hiperlipidemia, osteomalacja, dna moczanowa, fenyloketonuria, mukowiscydoza, alkaptonuria, galaktozemia, zaburzenia hormonalne). Zaburzenia metaboliczne spowodowane niedoborami składników pokarmowych. Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób z chorobami metabolicznymi.  Przygotowanie potraw zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i obliczenie diet dla osób z chorobami metabolicznymi oraz przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami diet leczniczych)

Recommended reading

  1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2018
  2. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2006
  3. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Grzymisławski M., Gawęcki J. PWN 2016
  4. Cukrzyca, Sieradzki J., Via Medica 2017
  5. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
  6. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
  7. Medycyna metaboliczna (kwartalnik) , Towarzystwo Edukacji Terapeutycznej
  8. Plan ratunkowy dla tarczycy i nadnerczy. Romm  A., wyd. Czarna Owca  2018
  9. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski . IŻŻ Warszawa 2017.

 

 

 

 

Further reading

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Notes


Modified by dr inż. Bogna Latacz (last modification: 16-04-2019 20:15)