SylabUZ
Course name | Basics of dietetics in metabolic diseases |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHM |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki
Charakterystyka wybranych chorób metabolicznych (etiologia, patogeneza) oraz postępowanie dietetyczne wobec osób chorych ( różne typy cukrzycy, zespół metaboliczny, hiperlipidemia, osteomalacja, dna moczanowa, fenyloketonuria, mukowiscydoza, alkaptonuria, galaktozemia, zaburzenia hormonalne). Zaburzenia metaboliczne spowodowane niedoborami składników pokarmowych. Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób z chorobami metabolicznymi. Przygotowanie potraw zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i obliczenie diet dla osób z chorobami metabolicznymi oraz przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami diet leczniczych)
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
Modified by dr inż. Bogna Latacz (last modification: 16-04-2019 20:15)