SylabUZ
Course name | Phytotherapy in dietetics |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-FD |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2019/2020 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Credit with grade |
Wprowadzenie studentów w podstawy wiedzy o najpopularniejszych roślinach przyprawowych i ziołach wspomagających pracę przewodu pokarmowego
Znajomość podstaw: fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.
Historia ziołolecznictwa. Uprawa roślin przyprawowych. Zbór i przechowywanie ziół. Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP. Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia. Najpopularniejsze terapie ziołowe. Terapie ziołowe o. Grzegorza Sroki. Terapie ziołowe o. Andrzeja Czesława Klimuszki. Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną)
w dbaniu o zdrowe żywienie w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.
Metody podające:
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
- zaliczenie z oceną na podstawie testu wielokrotnego wyboru z treści prezentowanych w trakcie wykładów,
- obecność w trakcie zajęć.
Oceną z przedmiotu jest ocena z testu końcowego.
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 20-04-2019 15:32)