SylabUZ

Generate PDF for this page

Phytotherapy in dietetics - course description

General information
Course name Phytotherapy in dietetics
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-FD
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2019/2020
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 12 0,8 Credit with grade

Aim of the course

Wprowadzenie studentów  w podstawy  wiedzy o najpopularniejszych  roślinach przyprawowych i ziołach  wspomagających pracę przewodu pokarmowego

Prerequisites

Znajomość podstaw:  fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.

Scope

Historia ziołolecznictwa. Uprawa roślin przyprawowych. Zbór i przechowywanie ziół. Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP.  Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia. Najpopularniejsze terapie ziołowe. Terapie ziołowe o. Grzegorza Sroki. Terapie ziołowe o. Andrzeja Czesława Klimuszki. Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną)
w  dbaniu o zdrowe żywienie w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykład problemowy.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

 Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie z oceną na podstawie testu wielokrotnego wyboru z treści prezentowanych w trakcie wykładów,

- obecność w trakcie zajęć.

Oceną z przedmiotu jest  ocena z testu końcowego.

Recommended reading

  1. Uprawa ziół Poradnik dla plantatorów . Red. Kołodziej B. Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne
    Rok: 2010
  2. Wawer I., Błecha K., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia. Wydawnictwo Bonimed. 2011
  3. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl
  4. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
  5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2014 r., poz. 453 z późn. zm.).

Further reading

  1. Poskoczym K., StośK., Wojtasik A., Dolna-Chudobińska A., Starnawska-Oleńko A., Ciok J. :Nadzór nad środkami spożywczymi wprowadzanymi po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczy-pospolitej Polskiej, które podlegają procedurze powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego. Transition Facility PL/06/IB/EC/01. Warszawa 2009.
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Błach-Olszewska Z., Długosz A.: Fitotera-pia i leki roślinne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2007.
  3. Ożarowski A., Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.
  4. Klimuszko A.Cz. Wróćmy do ziół leczniczych. Wydawnictwo Rytm. 2013

Notes


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 20-04-2019 15:32)