SylabUZ

Generate PDF for this page

Projektowanie winiarni - course description

General information
Course name Projektowanie winiarni
Course ID 01.0-WZS-EnP-pw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project - - 8
(including as e-learning)
0,53
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie słuchaczom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznej koncepcji organizacji procesu produkcyjnego w małej lokalnej winiarni.

Prerequisites

Wiedza w zakresie technologii winiarstwa.

Scope

  • główne założenia projektowe,
  • wybór technologii produkcji,
  • opracowanie schematu blokowego procesu,
  • wykonanie bilansu masowego procesu,
  • dobór podstawowych urządzeń technologicznych,
  • opracowanie schematu technologicznego linii produkcyjnej,
  • opracowanie koncepcji kontroli procesu produkcyjnego,
  • opracowanie planu przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego – plan generalny winiarni.

Uwaga : każde z wymienionych zagadnień do zrealizowania w ramach ćwiczeń będzie poprzedzone teoretycznym wstępem objaśniającym sposób opracowania

Teaching methods

- metody podające i poszukujące:

  • problemowe : wybór technologii, dobór urządzeń, organizacja procesu produkcyjnego,
  • praktyczne : opracowanie schematów wykonanie bilansu masowego, wykonanie rysunku – planu generalnego winiarni.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej

Na ocenę końcową składają się :

50% - ocena projektu

50% - ocena ustnej obrony projektu

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
  • Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  • Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.
  • Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 19:51)