Przekazanie słuchaczom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznej koncepcji organizacji procesu produkcyjnego w małej lokalnej winiarni.
Wymagania wstępne
Wiedza w zakresie technologii winiarstwa.
Zakres tematyczny
główne założenia projektowe,
wybór technologii produkcji,
opracowanie schematu blokowego procesu,
wykonanie bilansu masowego procesu,
dobór podstawowych urządzeń technologicznych,
opracowanie schematu technologicznego linii produkcyjnej,
opracowanie koncepcji kontroli procesu produkcyjnego,
opracowanie planu przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego – plan generalny winiarni.
Uwaga : każde z wymienionych zagadnień do zrealizowania w ramach ćwiczeń będzie poprzedzone teoretycznym wstępem objaśniającym sposób opracowania
Metody kształcenia
- metody podające i poszukujące:
problemowe : wybór technologii, dobór urządzeń, organizacja procesu produkcyjnego,
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej
Na ocenę końcową składają się :
50% - ocena projektu
50% - ocena ustnej obrony projektu
Literatura podstawowa
Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.
Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2020 19:51)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.