SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Metody i systemy zarządzania bezpieczeństwem i ryzykiem w środowisku pracy |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-BHP-D-2_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Bezpieczeństwo i higiena pracy |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Cel główny, to zapoznanie studentów bhp z procedurami dotyczącymi wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwach. Poznania celów oraz założeń systemu zarządzania bhp i ryzykiem zawodowym, zgodnie z PN-N-18001:2004 - Systemy Zarządzania BHP oraz ISO 45001 - Occupational health and safety. Zapoznanie studentów z metodami oceny ryzyka zawodowego i przeprowadzania oceny ryzyka zawodowego. Ukierunkowanie na globalne myślenie o odpowiedzialności za klimat bezpieczeństwa pracy w procesach pracy, odpowiedzialności zawodowej i znaczenia SZB i Ryzyka zawodowego w kształtowaniu warunków pracy i poziomu bezpieczeństwa pracowników.
Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania i funkcjonowania przedsiębiorstwa. Wiedza z zakresu ogólnych przepisów bhp.
Tematyka wykładów
Istota zarządzania bezpieczeństwem, higieną pracy i ryzykiem zawodowym. Cele i zadania zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy i ryzykiem zawodowym. Polityka bezpieczeństwa pracy. Zobowiązania zakładu wynikające z wdrażania i eksploatacji systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (SZBHP). Uregulowania normatywne związane z zarządzaniem bezpieczeństwem i higieną pracy. Systemy zarządzania BHPiRZ.Wprowadzenie do oceny ryzyka zawodowego. Podstawowe pojęcia z zakresu oceny ryzyka zawodowego. Akty prawne dotyczące oceny ryzyka zawodowego. Wybrane metody ilościowe i jakościowe oceny ryzyka zawodowego. Organizowanie oceny ryzyka zawodowego w przedsiębiorstwie. Przebieg oceny ryzyka zawodowego. Działania podejmowane w wyniku oceny ryzyka zawodowego. Założenia do projektu systemu zarządzania BPiRZ. Metody wdrażania SZBiHP.
Tematyka przygotowywanego projektu
Przegląd wstępny zakładu. Analiza stanu bezpieczeństwa i higieny pracy zakładu. Rozpoznanie systemowe zakładu (wydziału, oddziału). Raport końcowy. Projektowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Dane wyjściowe do projektu - definicje, dokumenty, nazwy przywoływane w projekcie. Wymagania projektowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Plan wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wdrażanie i eksploatacja systemu zarządzania BHP. Opracowanie i wdrażanie dokumentacji systemowej. Struktura wdrażająca system - odpowiedzialność. Audyty wewnętrzne i zewnętrzna systemu. Monitorowanie i szkolenie. Integracja systemów zarządzania jakością (SZJ), zarządzania środowiskiem (SZŚ) oraz zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy i ryzykiem zawodowym (SZBiRZ).
Wykład: wykład konwencjonalny - problemowy i przeglądowy z wykorzystaniem pomocy audiowizualnych.
Projekt: pogadanka, pomiar, analiza, dyskusja.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: egzamin.
Zasady oceniania egzaminu pisemnego/ustnego – pytania otwarte
Ocena:
2,0 – praca/odpowiedź z poważnymi błędami lub brakami.
3,0 – praca/ odpowiedź słaba, zaledwie zgodna z zadanym zadaniem.
3,5 – praca/ odpowiedź przeciętna, niekompletna, wykonana poprawnie ale z brakami.
4,0 – praca/ odpowiedź dobra pod względem treści, zakresu i oryginalności.
4,5 – praca/ odpowiedź ponad dobra (treść, zakres i oryginalność).
5,0 – praca/odpowiedź wyjątkowa, wyróżniająca się spośród pozostałych, na wysokim poziomie merytorycznym.
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest uzyskanie pozytywnej oceny z zadanego projektu.
Zasady oceniania prac projektowych
Ocena:
2,0 - praca z poważnymi błędami lub brakami (w tym niedostarczenie pracy w wymaganym terminie).
3,0 - praca słaba, zaledwie zgodna z zadanym zakresem zadania, dopuszczalne niewielkie błędy/braki.
3,5 - praca przeciętna, wykonana poprawnie ale w sposób szablonowy.
4,0 - praca dobra, zauważalnie wykraczająca poza szablon-opis zadania (treść, zakres i oryginalność) .
4,5 - praca ponad dobra, znacznie wykraczająca poza szablon-opis zadania (treść, zakres i oryginalność).
5,0 - praca wyjątkowa, wyróżniająca się spośród pozostałych, wykonana na profesjonalnym poziomie koncepcyjnym i merytorycznym.
Ocena końcowa jest średnią ważoną z zaliczenia projektu i egzaminu z wagą 60% ocena z egzaminu.
Obowiązkowe przygotowanie projektu analityczno - koncepcyjnego, opartego na problematyce bhp w wybranej gałęzi gospodarki przemysłowej lub usługowo-wykonawczej, z propozycją rozwiązania konkretnych problemów z zakresu zarządzania bezpieczeństwem pracy i ryzyka zawodowego, zgodnie z założeniami w sprawie wdrażania „Polityki bhp” w firmie.
Pozostałe warunki uczestnictwa i zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów UZ.
Zmodyfikowane przez dr inż. Marek Rybakowski, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 21-04-2020 13:04)