SylabUZ

Generate PDF for this page

Biochemistry - course description

General information
Course name Biochemistry
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-bio-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 30 2 18 1,2 Credit with grade
Lecture 30 2 18 1,2 Exam

Aim of the course

Poznanie prawidłowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka, zapoznanie z podstawowymi szlakami metabolicznymi oraz zależnościami, jakie między nimi zachodzą, pozyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie technik laboratoryjnych.

Prerequisites

Wiedza z zakresu chemii nieorganicznej i organicznej oraz biofizyki. 

Scope

Wykład. Biochemia - wyjaśnienie pojęć i zakresu tematycznego. Aminokwasy i białka. Wiązanie peptydowe. Białka - budowa, klasyfikacja, złożoność i różnorodność strukturalna i funkcjonalna. Parametry charakteryzujące właściwości białek. Enzymy - podstawy funkcji. Inhibitory enzymów. Kwasy nukleinowe - budowa, różnorodność, funkcja, biosynteza. Kod genetyczny. Biosynteza białek. Cukry - struktura. Lipidy – złożoność i klasyfikacja lipidów. Roztwory - obliczenia. Przeliczanie stężeń. Wirowanie, wysalanie i dializa. Metabolizm podstawowe pojęcia. Procesy anaboliczne i kataboliczne. Reakcje sprzężone. Glikoliza. Fermentacje, Glukoneogeneza. Cykl Krebsa. Cykl pentozofosforanowy. Fosforylacja oksydatywna.Biosynteza i katabolizm niektórych lipidów. Niektóre procesy regulacji metabolizmu cukrów i lipidów. Fotosynteza. Wprowadzanie azotu do biosfery.

 

Laboratorium. Zapoznanie studentów z aparaturą badawczą stosowaną w laboratorium biochemicznym. Obsługa, konserwacja. Omówienie zasad dotyczących przygotowywania odczynników biochemicznych. Obliczenia biochemiczne. Analiza jakościowa i ilościowa węglowodanów. Identyfikacja nieznanego cukru. Analiza jakościowa i ilościowa tłuszczów właściwych. Reakcja zmydlania tłuszczów właściwych. Liczby tłuszczowe. Otrzymywanie i analiza lecytyn z żółtka jaja kurzego. Analiza jakościowa i ilościowa witamin. Reakcje charakterystyczne aminokwasów. Reakcje charakterystyczne dla wybranych aminokwasów. Identyfikacja nieznanego aminokwasu. Analiza jakościowa białek. Właściwości białek w roztworze. Wysalanie białka jaja kurzego (oddzielanie albumin od globulin). Denaturacja białek. Analiza ilościowa białek.  Analiza spektrofotometryczna.  Czynniki wpływające na prędkość reakcji enzymatycznej. Inhibitory i aktywatory. Oznaczanie aktywności i wykrywanie wybranych enzymów. Kwasowa hydroliza kwasów nukleinowych. Izolacja DNA i RNA. Analiza jakościowa kwasów nukleinowych. Wykrywanie pentoz . Wykrywanie zasad purynowych i pirymidynowych. Wykrywanie kwasu ortofosforowego (V). Elektroforeza DNA w żelu agarozowym.

Teaching methods

Wykład: metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, przykłady rozwiązywania problemów

Laboratorium: metoda podająca: pogadanka na temat stosowanych metod analitycznych, analiza wyników doświadczeń; metoda praktyczna : laboratoryjna praca analityczna z wykorzystaniem wybranych metod biochemicznych. 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pisemnego egzaminu trwającego 60 minut.. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów, na które składać się muszą punkty za wszystkie pytania. 

Laboratorium: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium, w formie kolokwium pisemnego (ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów), sprawozdania laboratoryjnego i dwóch zaliczeń umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.

Recommended reading

1.      Berg, J.M, Tymoczko, J.L. , Stryer, L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, wydanie VI zmienione.

2.      Berg J. M., Tymoczko J. L., Stryer L.: Biochemia. Krótki kurs. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013.

Further reading

1. P. Kafarski & B. Lejczak, Chemia bioorganiczna, PWN, Warszawa, 1994.

2.  J. Staniec, A. Bojarska Ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii, Wydaw. Naukowe AP, Kraków, 2001

3.  L. Kłyszejko-Stefanowicz Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2018.

4.  A. Zgirski, R. Gondko  Obliczenia biochemiczne , PWN, Warszawa, 2010

Notes


Modified by dr Andżelina Łopińska (last modification: 05-05-2021 18:18)