SylabUZ

Generate PDF for this page

Human nutrition in ontogenesis - course description

General information
Course name Human nutrition in ontogenesis
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-zczo-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Mateusz Ciepliński
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 40 2,67 24 1,6 Credit with grade
Lecture 15 1 9 0,6 Exam

Aim of the course

Uzyskanie przez studentów wiedzy na temat specyfiki żywieniowej i potrzeb żywieniowych wybranych grup ludności z uwzględnieniem charakterystycznych cech sposobu żywienia w kontekście ich wpływu na stan odżywienia i zdrowie.

Prerequisites

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii.

Scope

Wykłady: Zjawiska demograficzne zachodzące w Polsce związane ze strukturą ludności w różnych grupach wiekowych. Specyfika żywienia ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb żywieniowych wybranych grup ludności w Polsce: 1-3 letnich dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, młodzieży akademickiej, osób dorosłych, w tym kobiet ciężarnych i karmiących, kobiet w okresie menopauzy, osób z wysokim wydatkiem energetycznym oraz osób starszych. Elementy racjonalizacji żywienia w wymienionych grupach ludności.

Ćwiczenia: Korzystanie z norm żywienia przeznaczonych dla różnych grup ludności. Praktyczne aspekty bilansowania racji pokarmowej dzieci i młodzieży. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Praktyczne aspekty bilansowania diety dla kobiet w ciąży i karmiących. Planowanie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym zgodnego z normami żywieniowymi. Suplementacja mikroskładników. Wykorzystanie produktów wzbogaconych w żywieniu różnych grup ludności. Żywienie kobiet w okresie menopauzalnym.

Teaching methods

Wykłady: Prezentacja multimedialna.

Ćwiczenia: Przeprowadzenie doświadczeń w laboratorium. Analiza źródłowych materiałów naukowych, rozwiązywanie problemów badawczych indywidualnie i w zespołach, dyskusje.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykłady: Egzamin pisemny.

Ćwiczenia: Uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych doświadczeniach.

Recommended reading

1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2004

2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2017

3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. PWN 2016.

4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ 2017.

Further reading

1. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ 2012.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 05-05-2021 13:50)