SylabUZ

Generate PDF for this page

Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia - course description

General information
Course name Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia
Course ID 12.0-WZS-ŻCZP-AFEZF-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Poznanie sposobów, metod i środków stosowanych w edukacji żywieniowej różnych grup społeczeństwa. Metody motywacji indywidualnych pacjentów i grup. Nabycie praktycznych umiejętności przygotowania programu edukacyjnego promującego zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych na pożądane.

Prerequisites

Znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka, dietetyki

Scope

Wykłady:

Sytuacja zdrowotna społeczeństw Świata, szczególnie Europy , w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania.Społeczne i ekonomiczne aspekty stałego wzrostu zachorowań na wybrane choroby dietozależne -  w tym cukrzycę typu II, choroby układu krążenia oraz nowotwory dietozależne. Rola edukacji w kreowaniu pozytywnych modeli odżywiania w społeczeństwie. Wyniki badań statystycznych z zakresu zdrowia i żywienia jako użyteczne narzędzie w propagowaniu właściwych postaw. Metody i środki upowszechniania wiedzy o zasadach zdrowego żywienia dla różnych grup społeczeństwa. Programy edukacyjne dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych i seniorów.  Metody motywowania.

Projekt :

Przygotowanie, w formie projektu, programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy. Realizacja projektu jest podzielona na etapy.

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
    • wykład problemowy.
  • metody aktywizujące:
    • dyskusja,
    • wykorzystanie technik multimedialnych, programów komputerowych do stworzenia projektu

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie 100% prac projektowych,

- pozytywne oceny z 2 prezentacji tworzenia części projektu

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).

Recommended reading

  1. Woynarowska B.: Edukacja zdrowotna. Podręcznik akademicki. PWN, Warszawa 2008
  2. Gromadzka-Ostrowska J., Włodarek D., Toeplitz Z.: Edukacja prozdrowotna. Wyd. SGGW, Warszawa, 2003
  3.  Podolec P.(red.): Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. Tom I, Wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2007
  4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020

Further reading

  1. A. Karski, Z. Słońska, B.W. Wasilewski: Promocja zdrowia. Wprowadzenie do zagadnień krzewienia zdrowia. Wyd. IGNIS, Warszawa 1992
  2. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
  3. J. Gawęcki (red.): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. (tom 3), PWN 2010
  4. B. Pietruszka: Zastosowanie epidemiologii w badaniach żywieniowych. Wyd. SGGW 2001

Notes

W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu społecznych i ekonomicznych  aspektów wzrostu zachorowań na choroby dietozależne (cukrzycy II i chorób układu krążenia), nabytych podczas studiów podyplomowych  Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna na UJ w Krakowie, w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 28-04-2021 22:16)