SylabUZ
Course name | Optional Course: Linguistic Savoire-Vivre in Public Life |
Course ID | 09.3-WH-FiPlP-JS-S16 |
Faculty | Faculty of Humanities |
Field of study | Journalism and social communication |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | optional |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
W zakresie wiedzy: Student posiada podstawową wiedzę na temat grzeczności i obyczajów językowych w komunikacji oraz zasadach stosowania tytulatury;
w zakresie umiejętności: student posiada umiejętność przygotowania wyczerpujących wystąpień ustnych na tematy dotyczące zagadnień grzeczności językowej i pozajęzykowej;
w zakresie kompetencji: student potrafi efektywnie pracować w grupie, przyjmując różne w niej role, student posiada świadomość odpowiedzialności za zachowanie dziedzictwa kulturowego własnego kraju.
Brak
Polimetody: wykład informacyjny, praca z tekstem, dyskusja, drama.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Przygotowanie do zajęć (referat) i aktywny w nich udział, zaliczenie sprawdzianu i przedstawienie prezentacji.
M.Marcjanik, Polska grzeczność językowa, Kielce 1997.
M.Marcjanik, Słownik językowego savoir-vivre'u, Warszawa 2015
Język a Kultura, t. 6: Polska etykieta językowa, red. J.Anusiewicz, M.Marcjanik, Wrocław 1991.
Grybosiowa A., Liberyzacja społecznej oceny wulgaryzmów [w:] Człowiek-dzieło-sacrum, red. S.Gajda, J.Sobeczko, Opole 1988.
Grybosiowa A., Formy „ty” i „pan” (i) w kontaktach społecznych, „Poradnik Językowy” 1990, z.2.
Bortnowski A.W., Współczesny savoir-vivre kluczem do sukcesu. Praktyczne rady dyplomaty, Toruń 2009.
Grzeczność na krańcach świata, red. M.Marcjanik, Warszawa 2007.
Huszcza R., Honoryfikatywność. Gramatyka. Pragmatyka. Typologia, Warszawa 2006.
Kamińska-Radomska I., Kultura biznesu. Normy i formy, Warszawa 2012.
Kowalikowa J., Wulgaryzmy we współczesnej polszczyźnie [w:] Język trzeciego tysiąclecia, red. G.Szpila, Kraków, s.121-132.
Marcjanik M., Mówimy uprzejmie. Poradnik językowego savoir – vivre’u, Warszawa 2009.
Marcjanik M., Wielkie zmiany przyjdą jutro. O przemianach w językowych obyczajach grzecznościowych [W:] Język a kultura, t.20. Jubileuszowy, red. A.Dąbrowska, Wrocław 2008, s.89-98.
Ożóg K., Uwagi o współczesnej polskiej grzeczności językowej, [w:] Polszczyzna przełomu XX i XXI wieku.. wybrane zagadnienia, wyd. III Rzeszów 2011, s. 77-88.
Stępień T., O inwektywie, [w:] Język a Kultura, t.13: Językowy obraz świata i kultura, red. A.Dąbrowska, J.Anusiewicz, Wrocław 2000.
Wierzbicka A., Akty mowy jako odbicie wartości kulturowych, [w:] tejże, Język-umysł-kultura, Warszawa 1999, s. 212-226.
Zgółkowie H.T., Językowy savoir-vivre: praktyczny poradnik posługiwania się polszczyzną w sytuacjach oficjalnych, towarzyskich, Warszawa 2001.
Jest to przedmiot opcjonalny, wybierany z oferty przedmiotów do wyboru Instytutu Filologii Polskiej; przedmiot zostanie uruchomiony w zależności od potrzeb i zainteresowania w danym semestrze studiów (na podstawie deklaracji studentów/elektronicznego wyboru przedmiotów).
Modified by dr Krystian Saja (last modification: 13-05-2021 17:53)