SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy żywienia człowieka |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-pżcz-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Laboratorium | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Zaliczenie na ocenę |
Pozyskanie wiedzy i umiejętności z zakresu podstawowych zagadnień związanych z żywieniem człowieka, w tym o składnikach pokarmowych i wartości energetycznej, zapotrzebowaniu na składniki i energię, błędach i normach żywieniowych, zasadach prawidłowego żywienia, ocenie sposobu odżywiania.
Podstawowa wiedza z zakresu biologii i chemii .
Wykłady:
1. Wprowadzenie. Żywienie człowieka na przestrzeni dziejów. Indywidualność osobnicza i jej konsekwencje. Sytuacja żywieniowa na świecie
2. Budowa i funkcje układu pokarmowego. Wartość energetyczna i zapotrzebowanie na energię. Makroskładniki pokarmowe – charakterystyka, systematyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany)
3. Witaminy - charakterystyka, systematyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe
4. Składniki mineralne - rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe
5. Gospodarka wodno - elektrolitowa , kwasowo- zasadowa, homeostaza organizmu.
6. Piramida żywieniowa . Grupy produktów w zbilansowanej diecie.
7. Zasady prawidłowego żywienia. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Błędy żywieniowe. Normy żywieniowe. Metody oceny stanu odżywienia
Ćwiczenia:
1. Wprowadzenie (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Zapotrzebowanie energetyczne (teoria, obliczenia)
2. Wartość energetyczna pożywienia (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, oznaczenia laboratoryjne)
3. Białka w żywieniu człowieka (ocena wartości odżywczej, wyznaczanie WAO, efekt uzupełniania – obliczenia)
4. Tłuszcze w żywieniu człowieka (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, praca z normami), praktyczne wyznaczanie składu i wartości energetycznej potraw.
5. Węglowodany (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, badanie aktywności enzymów amylolitycznych, praca z normami)
6. Witaminy (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, praca z normami, straty, oznaczenia laboratoryjne)
7. Składniki mineralne, gospodarka wodno-elektrolitowa, kwasowo-zasadowa (zagadnienia teoretyczne, obliczenia).
8. Zalecenia żywieniowe. Praktyczne przygotowanie zrównoważonych posiłków.
Wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca indywidualna i w grupach - wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych i obliczeń. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej. Obserwacja i ocena aktywności w trakcie zajęć.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach której uwzględniona zostanie: obecność na zajęciach, aktywność, sprawozdania z ćwiczeń i wyniki pisemnych kolokwiów.
Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi
1. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
2. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018
3. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.
4. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
2. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.
3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
5. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018
6. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl
Ćwiczenia łączone 2 x 1,5 godziny
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 19:13)