SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy żywienia człowieka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy żywienia człowieka
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-pżcz-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Laboratorium 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Pozyskanie wiedzy i umiejętności z zakresu podstawowych zagadnień związanych z żywieniem człowieka, w tym o składnikach pokarmowych i wartości energetycznej, zapotrzebowaniu na składniki i energię, błędach i normach żywieniowych, zasadach prawidłowego żywienia, ocenie sposobu odżywiania.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu biologii i chemii .

Zakres tematyczny

Wykłady:

1.      Wprowadzenie. Żywienie człowieka na przestrzeni dziejów. Indywidualność osobnicza i jej konsekwencje. Sytuacja żywieniowa na świecie

2.      Budowa i funkcje układu pokarmowego. Wartość energetyczna i zapotrzebowanie na energię. Makroskładniki pokarmowe – charakterystyka, systematyka, rola w  organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany)

3.      Witaminy - charakterystyka, systematyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe

4.      Składniki mineralne -  rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe

5.      Gospodarka wodno - elektrolitowa , kwasowo- zasadowa, homeostaza organizmu.

6.      Piramida żywieniowa . Grupy produktów w zbilansowanej diecie.

7.      Zasady prawidłowego żywienia. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Błędy żywieniowe. Normy żywieniowe. Metody oceny stanu odżywienia

Ćwiczenia:

1.      Wprowadzenie (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu). Zapotrzebowanie energetyczne (teoria, obliczenia)

2.      Wartość energetyczna pożywienia (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, oznaczenia laboratoryjne)

3.      Białka w żywieniu człowieka (ocena wartości odżywczej, wyznaczanie WAO, efekt uzupełniania – obliczenia)

4.      Tłuszcze w żywieniu człowieka (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, praca z normami), praktyczne wyznaczanie składu i wartości energetycznej potraw.

5.      Węglowodany (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, badanie aktywności enzymów amylolitycznych, praca z normami)

6.      Witaminy (zagadnienia teoretyczne, obliczenia, praca z normami, straty, oznaczenia laboratoryjne)

7.      Składniki mineralne, gospodarka wodno-elektrolitowa, kwasowo-zasadowa (zagadnienia teoretyczne, obliczenia).

8.      Zalecenia żywieniowe. Praktyczne przygotowanie zrównoważonych posiłków.

Metody kształcenia

Wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca indywidualna i w grupach - wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych i obliczeń. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej. Obserwacja i ocena aktywności w trakcie zajęć.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach której uwzględniona zostanie: obecność na zajęciach, aktywność, sprawozdania z ćwiczeń i wyniki pisemnych kolokwiów.

Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi

Literatura podstawowa

1.      Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

2.      Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

3.      Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.

4.      Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

Literatura uzupełniająca

1.      Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

2.      Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.

3.      Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

4.      Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5.      Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2018

6.      Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Uwagi

Ćwiczenia łączone 2 x 1,5 godziny


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 19:13)