SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Prowadzenie małej firmy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Prowadzenie małej firmy
Kod przedmiotu 01.9-WB-ŻCZ2P-pmf-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • doc. dr inż. Izabela Wojewoda
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 10 0,67 6 0,4 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagadnieniami związanymi z prowadzeniem działalności gospodarczej w małej skali na gruncie uwarunkowań prawno - ekonomicznych, wraz z elementami teorii przedsiębiorczości.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania.

Zakres tematyczny

  1. Uwarunkowania prowadzenia działalności gospodarczej (pomysł, rynek, lokalizacja, otoczenie). Pojęcie przedsiębiorcy i cechy dobrego przedsiębiorcy.
  2. Wybór formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa.
  3. Procedura uruchomienia działalności gospodarczej.
  4. Formy opodatkowania małej firmy.
  5. Prowadzenie ewidencji dla celów rozliczeń podatku dochodowego
  6. Dokumentacja i ewidencja dla potrzeb rozliczania podatku VAT.
  7. Prawne i ekonomiczne aspekty zatrudniania pracowników.
  8. Zmiany przepisów wynikające z Polskiego Ładu.
  9. Formy finansowania działalności gospodarczej.
  10. Elementy zarządzania i marketingu w małej firmie.

Metody kształcenia

metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych;
  • wykład problemowy

metody poszukujące:

  • ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji zgłoszeniowej dz.g., przeprowadzenie ewidencji dz. g. na przykładach, przygotowanie przykładowego wniosku o dofinansowanie

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie na ocenę zadań realizowanych na ćwiczeniach
  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe
  • obecność na zajęciach oraz uczestnictwo w dyskusjach

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 50% z oceny z testu końcowego, w 50% z oceny z ćwiczeń (ocena z ćwiczeń jest oceną ważoną z projektu - 80% i aktywności (obecność, udział w dyskusjach) - 20%)

Literatura podstawowa

  1. Krzemień G., Własna firma krok po kroku: działaj skutecznie na każdym etapie rozwoju swojego biznesu, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2019
  2. Przedsiębiorcy i ich działalność, red. Pawłowski A., Wolska H., Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2019
  3. Wyrzykowski W., Grzegorzewska - Mischka E., Prowadzenia działalności gospodarczej przez małe przedsiębiorstwa, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2019

Literatura uzupełniająca

  1. Sasin R.: Enterpreneurship training, Wyd. SGH, Warszawa 2015
  2. Szlęzak-Matusewicz J., Felis P.: Finansowanie przedsiębiorstwa: ujęcie teoretyczno - praktyczne, Wolters Kluwer, Warszawa 2014
  3. Samborska A., Sowula S.: Jak założyć firmę i prowadzić działalność gospodarczą? Wyd. Edicon, Poznań 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 22:00)