SylabUZ

Generate PDF for this page

Human nutrition in ontogenesis - course description

General information
Course name Human nutrition in ontogenesis
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-żco-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
  • dr Mateusz Ciepliński
  • dr n. med. Bożena Mospan
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 40 2,67 24 1,6 Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie wiedzy o prawidłowych zasadach żywienia człowieka  oraz jego potrzebach żywieniowych w różnych okresach życia.

Prerequisites

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii człowieka oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim.

Scope

Zakres tematyczny –wykłady:

  1. Wykład wprowadzający –znaczenie zróżnicowanego żywienia na zdrowie człowieka.
  2. Rozwojowe zmiany układu pokarmowego i wynikające z tego zmiany żywienia.
  3. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu w kontekście prawidłowego odżywiania.
  4. Zasady i odrębności żywienia w poszczególnych okresach rozwoju człowieka.
  5. Koszt energetyczny okresu ciąży i laktacji.
  6. Zależności pomiędzy żywieniem matki karmiącej a rozwojem karmionego dziecka.
  7. Wymagania żywieniowe dzieci w wieku 1-3 lat.
  8. Konsekwencje niedokarmiania i przekarmiania w trakcie początkowego okresu rozwojowego człowieka.

Zakres tematyczny –laboratoria:

  1. Korzystanie z norm żywienia przeznaczonych dla różnych grup ludności ze szczególnym uwzględnieniem specyficznych potrzeb wynikających z fizjologicznych zmian zachodzących w organizmie człowieka na danym etapie życia. Znaczenie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
  2. Obliczanie zapotrzebowania energetycznego w zależności od etapu rozwoju ontogenetycznego oraz aktywności fizycznej.
  3. Bilansowania diet dla kobiet w okresie przedkoncepcyjnym, ciężarnych i karmiących piersią.
  4. Praktyczne wykonanie zaprojektowanych wcześniej posiłków.
  5. Po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego- ułożenie diety dla kobiety ciężarnej.
  6. Praktyczne aspekty bilansowania diet dla dzieci w wieku 1-3 lata.
  7. Diety umożliwiające prawidłowy rozwój kośćca dzieci w wieku 1-3 lat.
  8. Projektowanie posiłków zawierających znaczną dawkę witamin i minerałów niezbędnych dla kobiet ciężarnych lub karmiących oraz dzieci w wieku 1-3 lat –projekty grupowe.

Teaching methods

Wykłady: prezentacje multimedialne, dyskusja,

Laboratorium: analiza źródłowych materiałów naukowych, analiza przypadków, praca w grupach, obserwacja pracy studenta, praca z wykorzystaniem komputerowych programów do układania jadłospisów.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykłady: egzamin. Ułożenie diety dla kobiety ciężarnej lub karmiącej albo dziecka w wieku 1-3 lat o określonych parametrach. Ocena będzie uwzględniała prawidłowy skład produktów organicznych, witamin i minerałów (po pół punktu na oceniany parametr). Ocena pozytywna to uzyskanie minimum 50% maksymalnej liczby punktów.

Laboratoria: kolokwia, projekty. Ocena końcowa będzie średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen. Żeby uzyskać ocenę pozytywną należy uzyskać pozytywną ocenę ze wszystkich kolokwiów i projektów.

Recommended reading

  1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.(red.) Normy żywienia człowieka PZWL, Warszawa 2020
  2. Grzymisławski M. Moszczak M. (red) Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022
  3. Grzymisławski M. (red) Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2020
  4. Woś H., Staszewska- Kwak A. Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa 2015
  5. Szostak- Węgierek D. Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, PZWL, Warszawa 2021

Further reading

1. Traczyk T. Fizjologia człowieka w zarysie. PZWL 2010

2. Michajlik A. Ramotowski W. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2009

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 05-02-2023 17:21)