Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu podstawowych i dodatkowych usług hotelarskich, a także nabycie umiejętności łączenia wiedzy teoretycznej z praktyką w przedmiocie ich organizacji i realizacji. Student pozyska wiedzę na temat funkcjonowania hotelu, kategoryzacji bazy hotelowej, obsługi gości, działalności usługowej i handlowej hotelu oraz trendów w zarządzaniu hotelem.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza dotycząca organizacji i zarządzania w przedsiębiorstwie.
Zakres tematyczny
Podstawy hotelarstwa. Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem. Zarys historii hotelarstwa w Polsce i na świecie. Trendy w branży hotelarskiej.
Relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią. Usługi hotelarskie (podstawowe, dodatkowe, uzupełniające). Źródła prawa w hotelarstwie.
Rynek usług hotelarskich. Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich. Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe. Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie.
Eksploatacja hotelu. Części składowe współczesnego hotelu. Personel hotelowy.
Działalność gastronomiczna w hotelarstwie. Specyfika gastronomii hotelowej. Usługi żywieniowe – dodatkowe i specjalne w obiektach hotelowych.
Standardy obsługi w hotelu. Obsługa osób niepełnosprawnych. Obsługa konferencji.
Piony usług dodatkowych w działalności obiektu hotelarskiego.
Metody kształcenia
Wykłady problemowe, prezentacje, metoda przypadków, dyskusja.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Uzyskanie oceny pozytywnej z kolokwium z wykładów (minimum 50% uzyskanych poprawnych odpowiedzi).
Literatura podstawowa
Milewska M., Włodarczyk B, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Wyd. PWE, Warszawa 2020.
Panasiuk A., Szostak D., Hotelarstwo, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2022.
Sala J., Hotelarstwo. Usługi – Zarządzanie – Procesy koncentracji, Wyd. PWE, Warszawa 2022.
Literatura uzupełniająca
Alejziak W., Marciniec T., Międzynarodowe organizacje turystyczne, Wydawnictwo F.H-U Albis, Kraków 2003.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.