SylabUZ

Generate PDF for this page

Quality Management Systems - course description

General information
Course name Quality Management Systems
Course ID 06.9-WM-ZiIP-IJ-P-61_22
Faculty Faculty of Mechanical Engineering
Field of study Management and Production Engineering
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2023/2024
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Marek Sałamaj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Project 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest przedstawienie wymagań, jakie należy spełnić, oraz zasad, jakich warto przestrzegać, aby zbudować system zarządzania jakością, zgodny z określonym zbiorem wymagań zgodnie z normami serii ISO 9000,  ISO 14000 i ISO 18000, dla tworzenia warunków pozwalających na produkowanie wyrobów i dostarczanie usług spełniających wymagania klientów.

Prerequisites

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem

Scope

Wykład:

W1: Wprowadzenie, postrzeganie i ocena jakości

W2: Wybrane zagadnienia pomiaru cech i charakterystyk, systematyka zarządzania jakością, koncepcje zarządzania jakością

W3: Ogólne zasady zarządzania jakością, normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem

W4: Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością, charakterystyka wybranych norm i wymagań wyznaczających standardy systemów zarządzania

W5: Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem, ocena systemów zarządzania jakością, ocena zgodności wyrobów

W6: Kolokwium zaliczeniowe

W7: Zajęcia zaliczeniowe

 

Projekt:

P1: Wprowadzenie

P2: Księga Jakości – prezentacja firmy

P3: Księga Jakości – zarządzanie księgą jakości

P4: Księga Jakości - terminologia

P5: Księga Jakości – systemy zarządzania jakością

P6: Księga Jakości – systemy zarządzania jakością

P7: Księga Jakości – odpowiedzialność kierownictwa

P8: Księga Jakości – odpowiedzialność kierownictwa

P9: Księga Jakości – zarządzanie zasobami

P10: Księga Jakości – realizacja wyrobu

P11: Księga Jakości – realizacja wyrobu

P12: Księga Jakości – pomiary, analiza i doskonalenie

P13: Księga Jakości – pomiary, analiza i doskonalenie

P14: Księga Jakości – informacje dodatkowe

P15: Zajęcia zaliczeniowe

Teaching methods

Wykład - konwencjonalny.

Projekt  - praca w grupach i z dokumentem źródłowym.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: Warunkiem zaliczenia części wykładowej jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium przeprowadzonego na koniec semestru, obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień w zakresie systemów zarządzania jakością. 

Projekt: Warunkiem zaliczenia projektu jest uzyskanie pozytywnej oceny z projektu w postaci dokumentu Księga Jakości. 

Zaliczenie przedmiotu: Ocena końcowa na zaliczenie przedmiotu jest średnią arytmetyczną z ocen z wykładu i projektu.

Recommended reading

1.        Urbaniak M.: Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej. Wyd. DIFIN, Warszawa 2006.

2.        Sokołowicz W., Srzednicki A.: ISO-System zarządzania jakością oraz inne systemy oparte na normach. Wyd. 3, Wyd. C.H.BECK, Warszawa 2006.

3.        Ejdys J., i inni: Zintegrowane systemy zarządzania. Wyd. Politechniki Białostockiej, Zeszyt 4, Białystok 2005.

4.        Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. Wyd. PWN, Warszawa 2008.

5.        Wawak Sł.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. II, Wyd. HELION, Gliwice 2006.

6.        Sikora T., i inni: Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2010.

Further reading

Normy systemowe

Notes

Brak


Modified by dr inż. Marek Sałamaj (last modification: 06-03-2023 10:38)