SylabUZ

Generate PDF for this page

Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych - course description

General information
Course name Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-ożjo-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.

Prerequisites

Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.

Scope

Wykłady,

  1. Podstawowe wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej.
  2. Zadania opiekuńcze placówek oświatowych, warunki korzystania ze stołówki szkolnej.
  3. Omówienie metod ustalania opłat za posiłek wydany uczniowi szkoły.
  4. Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży.
  5. Przedstawienie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
  6. Oświadczenia żywieniowe dotyczące zawartości różnych dodatków, które podlegają ograniczeniom w środkach spożywczych i warunki ich stosowania.
  7. Charakterystyka metod zwiększenia atrakcyjności posiłków dla dzieci.
  8. Poszukiwanie metod szerzenia wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży.
  9. Kolokwium zaliczeniowe.

Laboratorium

  1. Zasady sporządzania posiłków atrakcyjnych dla dzieci i młodzieży.
  2. Zasady określania wielkości porcji przy określonym koszcie” wsadu do kotła”, dostosowanie podaży wartości energetycznej posiłków oraz składników odżywczych do norm żywieniowych a etyka zawodowa dietetyka i obsługi kuchni.
  3. Opracowanie dokumentacji żywieniowej dla placówki oświatowej (receptury dań, obliczenie kosztu wsadu do kotła, listy alergenów itd.).
  4. Przygotowanie jednodniowego jadłospisu dla wybranej placówki oświatowej nieprzekraczającej narzuconego kosztu wsadu do kotła.
  5. Przedstawienie opracowanych jadłospisów, dyskusja.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, laboratoryjna.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego w formie  pisemnej lub ustnej.(ocena pozytywna, gdy student uzyska co najmniej 50% liczby punktów).

Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest opracowanie i zaprezentowanie całodniowego jadłospisu dla wybranej placówki oświatowej. Ocenę pozytywną uzyskuje student, który w sposób prawidłowy opracował wszystkie elementy jadłospisu: dobrał potrawy pod względem wartości odżywczych i wartości energetycznej posiłków, wskazał alergeny, opracował receptury potraw do narzuconego kosztu zakupu surowców (wsadu do kotła).

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z wykładów i oceny z ćwiczeń.

Recommended reading

  1. Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
  2. Woś H., Staszewska-Kwak A,, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
  3. Szajewska H. (red.), Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
  4. Wójcik- Machejek J,, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019

Further reading

  1. „Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego”, Merieux Nutri Sciences, 2022
  2. Eugster Gabi,Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
  3. Kupc S., Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 21:04)