SylabUZ

Generate PDF for this page

Poradnictwo żywieniowe - course description

General information
Course name Poradnictwo żywieniowe
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-porż-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Monika Kruszelnicka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Uzyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie udzielania porad dietetycznych w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych oraz przygotowanie studentów do pełnienia roli edukatorów żywieniowych i dietetyków.

Prerequisites

Znajomość zagadnień związanych z podstawami żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki.

Scope

Wykłady:

  1. Rola dietetyka w leczeniu chorób oraz zaburzeń żywieniowych w zespołach terapeutycznych i opiece zdrowotnej.
  2. Ogólne zasady i formy udzielania porad żywieniowych.
  3. Przepisy dotyczące wykonywania zawodu dietetyka i prowadzenia działalności doradczej.
  4. Aspekty psychologiczne relacji dietetyk- pacjent.
  5. Dietetyk w prywatnym gabinecie- szanse i możliwości.
  6. Metody pozyskiwania i weryfikacji informacji o sposobie odżywiania pacjenta.
  7. Metody obiektywnej oceny stanu zdrowia i odżywiania.
  8. Metody opracowania kompetentnej porady żywieniowej.
  9. Sposoby skutecznej pracy z pacjentem w okresie wdrażania zaleceń żywieniowych.
  10. Indywidualne podejście do pacjenta- wywiad żywieniowy.
  11. Edukacja żywieniowa pacjenta.
  12. Znaczenie działań profilaktycznych i edukacyjnych w poprawianiu sposobu odżywiania społeczeństwa.
  13. Talerz zdrowego żywienia- nowe „Zalecenia zdrowego żywienia” opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH.
  14. Rola edukacji żywieniowej w obalaniu mitów w żywieniu człowieka.

Projekt:

  1. Studium przypadku- praktyczne ćwiczenia w udzieleniu spersonalizowanych porad żywieniowych.
  2. Przygotowanie projektu spersonalizowanej porady dietetycznej obejmującej wywiad żywieniowy, zalecenia żywieniowe i 7- dniowy jadłospis. Praca grupowa

Teaching methods

Wykłady: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, dyskusja z pytaniami otwartymi.

Projekt: dyskusja, studium przypadku, praca w grupie, zajęcia typu Problem Based Learning, pracownia komputerowa.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

- ocena pracy projektowej,

- pozytywne oceny symulacji porad żywieniowych- studium przypadku

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna  – 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z oceny z projektu  i oceny z  kolokwium (50/50%).

Recommended reading

  1. Contento I.R., Edukacja żywieniowa. PWN, Warszawa 2018
  2. Gawęcki J., Roszkowski W.: żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2017
  3. Gutkowska K., Adamowski J. (red.) Edukacja żywieniowa w teorii i praktyce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2017
  4. Woynarowska B. (red): Edukacja zdrowotna. Warszawa, 2017

 

Further reading

  1. Wybrane artykuły z czasopism żywieniowych i dietetycznych
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 22:19)