SylabUZ
Course name | Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych |
Course ID | 12.9-WB-ŻCZ2P-żdiet-S22 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2022/2023 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach dietozależnych.
Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.
Wykłady:
1. Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby dietozależne - charakterystyka.
2. Postępowanie dietetyczne w przypadku chorobliwej otyłości. Żywienie przed i po operacjach bariatrycznych.
3. Postępowanie dietetyczne wobec osób z insulinoopornością i cukrzycą tylu II.
4. Żywienie w chorobach układu krążenia na tle miażdżycowym i w nadciśnieniu tętniczym.
5. Postępowanie dietetyczne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych.
6. Zasady żywienia w chorobach nowotworowych dietozależnych, także podczas chemio- i radioterapii.
7. Żywienie w wybranych chorobach układu pokarmowego.
Ćwiczenia:
1. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów otyłych i z zespołem metabolicznym.
2. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
3. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu krążenia na tle miażdżycowym.
4. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z alergią i lub nietolerancją pokarmową.
5. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nowotworowymi (w czasie chemio- i radioterapii).
6. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu pokarmowego.
7. Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.
Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.
1. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.
2. Chevallier L., red. D. Gajewska D. (red): 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
3. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2018
4. Doroba P.: Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2.Jadłospisy i smaczne przepisy, Wyd. Medyk,. Warszawa 2016
5. Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2006
6. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016
7. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
8. Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL, Warszawa 2020
9. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL, Warszawa 2018
10. Poniewierka E. : Dietetyka oparta na dowodach,. Poniewierka E. Wyd. MedPH, 2016
1. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę) .
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 19:31)