SylabUZ

Generate PDF for this page

Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego - course description

General information
Course name Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-żchsta-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach wieku starszego.

Prerequisites

Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.

Scope

Wykłady:

1.      Wykład wprowadzający (prezentacja karty przedmiotu). Omówienie zmian fizjologicznych w organizmach osób starszych. Interakcje składników pokarmowych z lekami.

2.      Zalecenia dietetyczne w leczeniu wybranych chorób zwyrodnieniowych.

3.      Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach neurodegeneracyjnych i chorobach nerek.

4.      Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego.

5.      Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy i chorób związanych z jej powikłaniami.

6.      Dieta zalecana w leczeniu wybranych chorób układu krwionośnego (serce).

7.      Diety i posiłki gotowe w profilaktyce niedożywienia. Zastosowanie żywienia do i pozajelitowego w wybranych chorobach geriatrycznych*.

Ćwiczenia:

1.      Wykorzystanie diet przemysłowych w leczeniu niedożywienia osób starszych.

2 - 6. Opracowanie diet i zaleceń żywieniowych dla osób z wybranymi chorobami wieku starszego. Zaplanowanie jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw w wybranych jednostkach chorobowych.

7. Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi

Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.

Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.

Recommended reading

1.      Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.

2.      Chevallier L., Gajewska D. (red):  51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.

3.      Ciborowska H.,  A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018

4.      Dochniak M. , Ekiert K.: Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, Piel. Zdr. Publ. Wrocław 2015

5.      Gawęcki J., Mossor-Pietraszwska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN Warszawa 2006

6.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa  2016

7.      Hasik J.: Dietetyka PZWL 1999

8.      Jarosz M., Respondek W., Rychlik E., Ryżko-Skiba M., Wolnicka K.: Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Wyd. Borgis Warszawa 2019

9.      Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska    J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,   Warszawa 2020.

10.  Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL Warszawa 2020

11.  Opala G., Gryglewicz D.: Zapobieganie chorobom mózgu i chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera, W: Zdrowe starzenie się: Biała Księga, Samoliński B., Raciborski F.(red), Wyd. Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2013, 60–64.

12.  Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018

Further reading

1.      Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Notes

* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu: 1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u osób starszych; 2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych; 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym, nabytych podczas studiów podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Uniwersytecie Jagiellońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 20:39)