SylabUZ
Course name | Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego |
Course ID | 12.9-WB-ŻCZ2P-żchsta-S22 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2022/2023 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 5 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach wieku starszego.
Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.
Wykłady:
1. Wykład wprowadzający (prezentacja karty przedmiotu). Omówienie zmian fizjologicznych w organizmach osób starszych. Interakcje składników pokarmowych z lekami.
2. Zalecenia dietetyczne w leczeniu wybranych chorób zwyrodnieniowych.
3. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach neurodegeneracyjnych i chorobach nerek.
4. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego.
5. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy i chorób związanych z jej powikłaniami.
6. Dieta zalecana w leczeniu wybranych chorób układu krwionośnego (serce).
7. Diety i posiłki gotowe w profilaktyce niedożywienia. Zastosowanie żywienia do i pozajelitowego w wybranych chorobach geriatrycznych*.
Ćwiczenia:
1. Wykorzystanie diet przemysłowych w leczeniu niedożywienia osób starszych.
2 - 6. Opracowanie diet i zaleceń żywieniowych dla osób z wybranymi chorobami wieku starszego. Zaplanowanie jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw w wybranych jednostkach chorobowych.
7. Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi
Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.
Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.
1. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.
2. Chevallier L., Gajewska D. (red): 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.
3. Ciborowska H., A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018
4. Dochniak M. , Ekiert K.: Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, Piel. Zdr. Publ. Wrocław 2015
5. Gawęcki J., Mossor-Pietraszwska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN Warszawa 2006
6. Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016
7. Hasik J.: Dietetyka PZWL 1999
8. Jarosz M., Respondek W., Rychlik E., Ryżko-Skiba M., Wolnicka K.: Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Wyd. Borgis Warszawa 2019
9. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
10. Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL Warszawa 2020
11. Opala G., Gryglewicz D.: Zapobieganie chorobom mózgu i chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera, W: Zdrowe starzenie się: Biała Księga, Samoliński B., Raciborski F.(red), Wyd. Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2013, 60–64.
12. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018
1. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu: 1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u osób starszych; 2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych; 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym, nabytych podczas studiów podyplomowych „Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna” na Uniwersytecie Jagiellońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 20:39)