SylabUZ

Generate PDF for this page

Diety redukcyjne i alternatywne - course description

General information
Course name Diety redukcyjne i alternatywne
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-diety-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • mgr Monika Kruszelnicka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest pozyskanie wiedzy na temat stosowanych powszechnie diet redukcyjnych oraz diet alternatywnych, co ma umożliwić ich krytyczną ocenę pod względem żywieniowym.

Prerequisites

Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka i dietetyki.

Scope

Wykłady:

1.      Idea niekonwencjonalnych diet redukcyjnych i alternatywnych, ich definicja, bezpieczeństwo stosowania oraz możliwości wykorzystania w żywieniu różnych grup ludności.

2.      - 7. Omówienie wybranych diet redukcyjnych i alternatywnych (dieta Atkinsa, dieta Cambridge, dieta Dukana, dieta Harvey and Marilyn Diamonds, dieta Haya, dieta kapuściana, dieta kopenhaska, dieta Kwaśniewskiego, dieta makrobiotyczna, dieta Montignaca, dieta Ornisha, dieta plaż południowych (plaż południa), dieta zgodna z grupą krwi, dieta zone (strefowa), diety wegetariańskie i wegańskie, głodówka, diety ketogeniczne, idea okien żywieniowych ).

Ćwiczenia:

1.      Wprowadzenie do przedmiotu (plan i zakres zajęć, karta przedmiotu oraz warunki zaliczenia).

2.      Przygotowanie diet redukcyjnych i alternatywnych, które można z powodzeniem zastosować w przypadku szczególnych potrzeb pacjenta.

3.   Dyskusja na temat wad i zalet wybranych diet alternatywnych.

4.      Przygotowanie potraw kuchni wegańskiej i ketogenicznej.

Projekt:

Założenia i przykładowy jadłospis wybranej diety alternatywnej wraz z jej krytyczną oceną – przygotowane w formie prezentacji.

Prezentacja pracy projektowej.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, problemowa, projektu.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego; warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z kolokwium jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.

Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej dwa zadania (jadłospisy, zalecenia, ocena krytyczna dwóch wybranych diet), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach.

Projekt: oceniana jest praca projektowa w formie prezentacji (strona merytoryczna, czytelność przekazu, strona graficzna) oraz sposób jej zaprezentowania na forum grupy.

Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu, ćwiczeń i projektu.

Recommended reading

1.      Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

2.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego  PWN 2016

3.      Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.

4.      Malinowska M., Borawska M.: Wegetarianizm. Zalety i wady. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.

5.      Ostrowska L.: Dietetyka. Kompendium. PZWL 2020

6.      Szostak W. B., Cichocka A., Cybulska B.: Zdrowa dieta śródziemnomorska. Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa 2001.

7.      Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

Further reading

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę), internetowe źródła informacji o założeniach diet alternatywnych.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 20:56)