SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-CHPGPS
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce podziałami grup produktów  spożywczych oraz przedstawienie charakterystyki grup produktów spożywczych.

Wymagania wstępne

bez wymagań wstępnych

Zakres tematyczny

Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach zaliczenia).
Klasyfikacja produktów żywnościowych według różnych kryteriów. Charakterystyka produktów żywnościowych z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych grup. Czynniki warunkujące jakość poszczególnych grup produktów. Wyróżniki jakości produktów, metody oceny ich oceny.

Metody kształcenia

Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Przedmiot kończy się pisemnym kolokwium zaliczeniowym. W zaliczeniu przedmiotu uwzględniona zostanie obecność na wykładach, aktywność i oceny cząstkowe kolokwiów pisemnych i wynik końcowego pisemnego kolokwium.

Literatura podstawowa

1.Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

2. Skibniewska K.A. (red.) Towaroznawstwo żywności i produktów użytku, wyd. UWM Olsztyn 2004.

2.Normy PN, ISO, EN, "Normy", wyd. PKN.

Literatura uzupełniająca

1. Prace opublikowane w czasopismach naukowych zaproponowanych przez prowadzącego.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 21-02-2019 10:35)