SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia żywienia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia żywienia
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-EŻPZŻ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie sposobów, metod i środków stosowanych w edukacji żywieniowej różnych grup społeczeństwa. Nabycie praktycznych umiejętności przygotowania programu edukacyjnego promującego zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych na pożądane

Wymagania wstępne

Znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka, dietetyki

Zakres tematyczny

Wykłady:

Sytuacja zdrowotna społeczeństw Świata, szczególnie Europy , w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania. Rola edukacji w kreowaniu pozytywnych modeli odżywiania w społeczeństwie. Wyniki badań statystycznych z zakresu zdrowia
i żywienia jako użyteczne narzędzie w propagowaniu właściwych postaw. Metody i środki upowszechniania wiedzy
 o zasadach zdrowego żywienia dla różnych grup społeczeństwa. Edukacja żywieniowa dzieci. Edukacja żywieniowa młodzieży. Edukacja żywieniowa dorosłych i seniorów. Przykłady programów edukacyjnych. Metody walidacji skuteczności programów.

Projekt :

Przygotowanie, w formie projektu, programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy. Realizacja projektu jest podzielona na etapy.

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
    • wykład problemowy.
  • metody aktywizujące:
    • dyskusja,
    • wykorzystanie technik multimedialnych, programów komputerowych do stworzenia projektu

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie 100% prac projektowych,

- pozytywne oceny z 2 prezentacji tworzenia części projektu

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).

Literatura podstawowa

  1. B. Woynarowska: Edukacja zdrowotna. Podręcznik akademicki. PWN, Warszawa 2008
  2. J. Gromadzka-Ostrowska, D.Włodarek, Z. Toeplitz: Edukacja prozdrowotna. Wyd. SGGW, Warszawa, 2003
  3. P. Podolec (red.): Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. Tom I, Wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków, 2007
  4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017

Literatura uzupełniająca

  1. A. Karski, Z. Słońska, B.W. Wasilewski: Promocja zdrowia. Wprowadzenie do zagadnień krzewienia zdrowia. Wyd. IGNIS, Warszawa 1992
  2. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
  3. J. Gawęcki (red.): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. (tom 3), PWN 2010
  4. B. Pietruszka: Zastosowanie epidemiologii w badaniach żywieniowych. Wyd. SGGW 2001

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 15:44)