SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Diety redukcyjne i alternatywne |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-DRA |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest pozyskanie wiedzy na temat stosowanych powszechnie diet redukcyjnych oraz innych diet alternatywnych, co ma umożliwić ich krytyczną ocenę pod względem żywieniowym.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Idea diet redukcyjnych i alternatywnych, ich definicja, bezpieczeństwo stosowania oraz możliwości wykorzystania w żywieniu różnych grup ludności. Omówienie wybranych diet redukcyjnych i alternatywnych (dieta Atkinsa, dieta Cambridge, dieta Dukana, dieta Harvey and Marilyn Diamonds, dieta Haya, dieta kapuściana, dieta kopenhaska, dieta Kwaśniewskiego, dieta makrobiotyczna, dieta Montignaca, dieta Ornisha, dieta plaż południowych (plaż południa), dieta zgodna z grupą krwi, dieta zone (strefowa), diety wegetariańskie i wegańskie, głodówka). Układanie wybranych diet redukcyjnych i alternatywnych uwzględnionych na wykładach lub zaproponowanych przez studentów, a następnie ich krytyczna ocena pod względem zaspokojenia potrzeb organizmu. Praktyczne przygotowanie posiłków w oparciu o zasady wybranych diet alternatywnych i redukcyjnych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z testu zaliczeniowego. Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest przygotowanie diet redukcyjnych lub alternatywnych oraz ich ocena żywieniowa. Warunkiem zaliczenia zajęć projektowych jest wykonanie autorskich potraw zgodnie z zasadami wybranych diet alternatywnych.
1. Malinowska M., Borawska M.: Wegetarianizm. Zalety i wady. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.
2. Szostak W. B., Cichocka A., Cybulska B.: Zdrowa dieta śródziemnomorska. Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa 2001.
3. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
4. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Grzymisławski M., Gawęcki J. PWN 2016
5. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
6. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
Publikacje w czasopismach specjalistycznych
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 13:31)