SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PodD
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 45 3 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz z zasadami układania diet.

Wymagania wstępne

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w ramach obowiązkowego przedmiotu Podstawy żywienia człowieka realizowanego w pierwszym semestrze I roku studiów.

Zakres tematyczny

Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Zasady układania diet. Stosowanie norm żywienia w planowaniu diet. Klasyfikacja diet oraz ich charakterystyka. Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.

Ćwiczenia:

Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu, podstawowe informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw oraz sposobu jej obliczania). Straty energii i składników pokarmowych podczas obróbki technologicznej. Ocena jakości żywieniowej produktów spożywczych. Produkty zamienne. Podstawowe zasady układania diet. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.

Metody kształcenia

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne i w grupie wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego.  Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej w trakcie ćwiczeń.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

W zaliczeniu ćwiczeń uwzględniona zostanie obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia) wynik pisemnego kolokwium, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych.

Przedmiot kończy się pisemnym egzaminem pisemnym.

Ocena końcowa to 50% oceny z egzaminu i 50 % oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007

2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

Literatura uzupełniająca

1. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 11-01-2019 12:07)