SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy dietetyki |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PodD |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 45 | 3 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów ze stosowanymi w Polsce klasyfikacjami diet, ich charakterystyką oraz z zasadami układania diet.
Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie kształcenia w ramach obowiązkowego przedmiotu Podstawy żywienia człowieka realizowanego w pierwszym semestrze I roku studiów.
Wykład: Wykład wprowadzający (informacje ogólne o przedmiocie i wymogach egzaminacyjnych, podstawowe pojęcia i zagadnienia). Zasady układania diet. Stosowanie norm żywienia w planowaniu diet. Klasyfikacja diet oraz ich charakterystyka. Wywiad żywieniowy i zasady jego prowadzenia.
Ćwiczenia:
Ćwiczenia wprowadzające (plan i zakres zajęć oraz warunki zaliczenia, przedstawienie karty przedmiotu, podstawowe informacje dotyczące wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw oraz sposobu jej obliczania). Straty energii i składników pokarmowych podczas obróbki technologicznej. Ocena jakości żywieniowej produktów spożywczych. Produkty zamienne. Podstawowe zasady układania diet. Podsumowanie przerobionego materiału i udzielenie zaliczenia.
Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne i w grupie wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej w trakcie ćwiczeń.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
W zaliczeniu ćwiczeń uwzględniona zostanie obecność na ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwia) wynik pisemnego kolokwium, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych.
Przedmiot kończy się pisemnym egzaminem pisemnym.
Ocena końcowa to 50% oceny z egzaminu i 50 % oceny z ćwiczeń.
1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
1. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 11-01-2019 12:07)