SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy usług hotelarskich - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy usług hotelarskich
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PUH
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się z wiedzą na temat usług hotelarskich, gastronomicznych, związanych z agroturystyką oraz wykorzystaniem  produktów regionalnych w promocji usług turystycznych.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  ekonomii  i marketingu.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykłady:

1. Istota usług hotelarskich

2. Prawne aspekty działalności hotelarskiej

3. Podział usług hotelarskich i ich cechy

4. Klasyfikacja usług hotelarskich (podstawowe i dodatkowe)

5. Wymagania kategoryzacyjne

6. Usługi gastronomiczne w usługach turystycznych i hotelarskich

7.Trendy w hotelarstwie

8. Trendy w gastronomii

9. Agroturystyka i wykorzystanie spożywczych produktów regionalnych

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych,
    • wykłady problemowe.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

- obecność w trakcie wykładów,

- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów.

Oceną z przedmiotu jest oceną z kolokwium podsumowującego przedmiot.

Literatura podstawowa

1.Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Milewska M., Włodarczyk B.  Wydawnictwo PWE  2015 

2.Hotelarstwo. Usługi - eksploatacja – zarządzanie. Panasiuk A., Szostak  D. Wydawnictwo Naukowe PWN 2008

3.Prawo turystyczne. Nestorowicz M. Wyd. Wolters Kluwert.  2016

4.Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Sikora J. Wyd. C.H. Beck .2012

Literatura uzupełniająca

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 29-12-2018 20:18)