SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy usług hotelarskich |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PUH |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z wiedzą na temat usług hotelarskich, gastronomicznych, związanych z agroturystyką oraz wykorzystaniem produktów regionalnych w promocji usług turystycznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie ekonomii i marketingu.
Treści programowe:
Wykłady:
1. Istota usług hotelarskich
2. Prawne aspekty działalności hotelarskiej
3. Podział usług hotelarskich i ich cechy
4. Klasyfikacja usług hotelarskich (podstawowe i dodatkowe)
5. Wymagania kategoryzacyjne
6. Usługi gastronomiczne w usługach turystycznych i hotelarskich
7.Trendy w hotelarstwie
8. Trendy w gastronomii
9. Agroturystyka i wykorzystanie spożywczych produktów regionalnych
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
- obecność w trakcie wykładów,
- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów.
Oceną z przedmiotu jest oceną z kolokwium podsumowującego przedmiot.
1.Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Milewska M., Włodarczyk B. Wydawnictwo PWE 2015
2.Hotelarstwo. Usługi - eksploatacja – zarządzanie. Panasiuk A., Szostak D. Wydawnictwo Naukowe PWN 2008
3.Prawo turystyczne. Nestorowicz M. Wyd. Wolters Kluwert. 2016
4.Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Sikora J. Wyd. C.H. Beck .2012
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 29-12-2018 20:18)