SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biochemia |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-bio-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Poznanie prawidłowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka, zapoznanie z podstawowymi szlakami metabolicznymi oraz zależnościami, jakie między nimi zachodzą, pozyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie technik laboratoryjnych.
Wiedza z zakresu chemii nieorganicznej i organicznej oraz biofizyki.
Wykład. Biochemia - wyjaśnienie pojęć i zakresu tematycznego. Aminokwasy i białka. Wiązanie peptydowe. Białka - budowa, klasyfikacja, złożoność i różnorodność strukturalna i funkcjonalna. Parametry charakteryzujące właściwości białek. Enzymy - podstawy funkcji. Inhibitory enzymów. Kwasy nukleinowe - budowa, różnorodność, funkcja, biosynteza. Kod genetyczny. Biosynteza białek. Cukry - struktura. Lipidy – złożoność i klasyfikacja lipidów. Roztwory - obliczenia. Przeliczanie stężeń. Wirowanie, wysalanie i dializa. Metabolizm podstawowe pojęcia. Procesy anaboliczne i kataboliczne. Reakcje sprzężone. Glikoliza. Fermentacje, Glukoneogeneza. Cykl Krebsa. Cykl pentozofosforanowy. Fosforylacja oksydatywna.Biosynteza i katabolizm niektórych lipidów. Niektóre procesy regulacji metabolizmu cukrów i lipidów. Fotosynteza. Wprowadzanie azotu do biosfery.
Laboratorium. Zapoznanie studentów z aparaturą badawczą stosowaną w laboratorium biochemicznym. Obsługa, konserwacja. Omówienie zasad dotyczących przygotowywania odczynników biochemicznych. Obliczenia biochemiczne. Analiza jakościowa i ilościowa węglowodanów. Identyfikacja nieznanego cukru. Analiza jakościowa i ilościowa tłuszczów właściwych. Reakcja zmydlania tłuszczów właściwych. Liczby tłuszczowe. Otrzymywanie i analiza lecytyn z żółtka jaja kurzego. Analiza jakościowa i ilościowa witamin. Reakcje charakterystyczne aminokwasów. Reakcje charakterystyczne dla wybranych aminokwasów. Identyfikacja nieznanego aminokwasu. Analiza jakościowa białek. Właściwości białek w roztworze. Wysalanie białka jaja kurzego (oddzielanie albumin od globulin). Denaturacja białek. Analiza ilościowa białek. Analiza spektrofotometryczna. Czynniki wpływające na prędkość reakcji enzymatycznej. Inhibitory i aktywatory. Oznaczanie aktywności i wykrywanie wybranych enzymów. Kwasowa hydroliza kwasów nukleinowych. Izolacja DNA i RNA. Analiza jakościowa kwasów nukleinowych. Wykrywanie pentoz . Wykrywanie zasad purynowych i pirymidynowych. Wykrywanie kwasu ortofosforowego (V). Elektroforeza DNA w żelu agarozowym.
Wykład: metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, przykłady rozwiązywania problemów
Laboratorium: metoda podająca: pogadanka na temat stosowanych metod analitycznych, analiza wyników doświadczeń; metoda praktyczna : laboratoryjna praca analityczna z wykorzystaniem wybranych metod biochemicznych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pisemnego egzaminu trwającego 60 minut.. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów, na które składać się muszą punkty za wszystkie pytania.
Laboratorium: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium, w formie kolokwium pisemnego (ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów), sprawozdania laboratoryjnego i dwóch zaliczeń umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
1. Berg, J.M, Tymoczko, J.L. , Stryer, L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, wydanie VI zmienione.
2. Berg J. M., Tymoczko J. L., Stryer L.: Biochemia. Krótki kurs. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013.
1. P. Kafarski & B. Lejczak, Chemia bioorganiczna, PWN, Warszawa, 1994.
2. J. Staniec, A. Bojarska Ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii, Wydaw. Naukowe AP, Kraków, 2001
3. L. Kłyszejko-Stefanowicz Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2018.
4. A. Zgirski, R. Gondko Obliczenia biochemiczne , PWN, Warszawa, 2010
Zmodyfikowane przez dr Andżelina Łopińska (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 18:18)