Zapoznanie studentów z nowoczesnymi sposobami motywowania pracowników wykorzystywanymi w biznesie, systemami oceniania pracowników, budowaniem profili oraz modeli kompetencyjnych.
Wymagania wstępne
brak wymagań
Zakres tematyczny
Idea oceny pracowników
Ocenianie pracowników w procesie zarządzania organizacją
Metody i techniki oceny
Struktura systemu ocen pracowniczych
Ewaluacyjny i rozwojowy charakter oceny pracowniczej
Rozmowa oceniająca - modelowe rozwiązania
Błędy w procesie oceny.
Oceny pracownicze a strategie i modele motywacyjne
Przegląd teorii i modeli motywacyjnych
Metody kształcenia
Dyskusja, burza mózgów, praca w grupach, praca z książką, prezentacje multimedialne.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Podstawą zaliczenia przedmiotu będzie przygotowanie przez studenta projektu oceny pracowniczej w wybranej organizacji. Projekt powinien zawierać opracowanie celów, strategii, dobór metod i technik oceny oraz przeprowadzenie symulowanej rozmowy oceniającej z pracownikiem.
Literatura podstawowa
Armstrong M., Zarządzanie zasobami ludzkimi., Kraków, 2000.
Król H., Ludwiczyński M., Zarzadzanie zasobami ludzkimi, Warszawa 2006.
Sekuła Z., Motywowanie do pracy. Teorie i instrumenty, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.
Penc J., Motywowanie w zarządzaniu, Kraków, 2000.
Gawrolińska M., Metodyka tworzenia oczekiwanego profilu kompetencyjnego, [w:] Współczesne problemy ekonomiczne w badaniach młodych naukowców. T. 2, Zarządzanie organizacją, finanse i inwestycje, 2018.
Kozioł L., Motywacja w pracy, PWN, Warszawa – Kraków 2002.
Materiały od prowadzącego
Literatura uzupełniająca
Sidor-Rządkowska M., Kształtowanie nowoczesnych systemów ocen pracowników, Oficyna Wolters Kluwer Business, Warszawa 2013
Schultz D.P., Schultz S.E., Psychologia a wyzwania dzisiejszej pracy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.