SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka w ontogenezie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka w ontogenezie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-zczo-S21
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Mateusz Ciepliński
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin

Cel przedmiotu

Uzyskanie przez studentów wiedzy na temat specyfiki żywieniowej i potrzeb żywieniowych wybranych grup ludności z uwzględnieniem charakterystycznych cech sposobu żywienia w kontekście ich wpływu na stan odżywienia i zdrowie.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii i biochemii.

Zakres tematyczny

Wykłady: Zjawiska demograficzne zachodzące w Polsce związane ze strukturą ludności w różnych grupach wiekowych. Specyfika żywienia ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb żywieniowych wybranych grup ludności w Polsce: 1-3 letnich dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, młodzieży akademickiej, osób dorosłych, w tym kobiet ciężarnych i karmiących, kobiet w okresie menopauzy, osób z wysokim wydatkiem energetycznym oraz osób starszych. Elementy racjonalizacji żywienia w wymienionych grupach ludności.

Ćwiczenia: Korzystanie z norm żywienia przeznaczonych dla różnych grup ludności. Praktyczne aspekty bilansowania racji pokarmowej dzieci i młodzieży. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Praktyczne aspekty bilansowania diety dla kobiet w ciąży i karmiących. Planowanie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym zgodnego z normami żywieniowymi. Suplementacja mikroskładników. Wykorzystanie produktów wzbogaconych w żywieniu różnych grup ludności. Żywienie kobiet w okresie menopauzalnym.

Metody kształcenia

Wykłady: Prezentacja multimedialna.

Ćwiczenia: Przeprowadzenie doświadczeń w laboratorium. Analiza źródłowych materiałów naukowych, rozwiązywanie problemów badawczych indywidualnie i w zespołach, dyskusje.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: Egzamin pisemny.

Ćwiczenia: Uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich kolokwiów oraz uzyskanie prawidłowych wyników w przeprowadzanych doświadczeniach.

Literatura podstawowa

1. Ciborowska H. Rudnicka A. Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2004

2. Grajeta H. (red) Żywienie człowieka i analiza żywności wybrane zagadnienia. Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu 2017

3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. PWN 2016.

4. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ 2017.

Literatura uzupełniająca

1. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ 2012.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-05-2021 13:50)