SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia |
Kod przedmiotu | 12.0-WZS-ŻCZP-AFEZF-S21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie sposobów, metod i środków stosowanych w edukacji żywieniowej różnych grup społeczeństwa. Metody motywacji indywidualnych pacjentów i grup. Nabycie praktycznych umiejętności przygotowania programu edukacyjnego promującego zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych na pożądane.
Znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka, dietetyki
Wykłady:
Sytuacja zdrowotna społeczeństw Świata, szczególnie Europy , w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania.Społeczne i ekonomiczne aspekty stałego wzrostu zachorowań na wybrane choroby dietozależne - w tym cukrzycę typu II, choroby układu krążenia oraz nowotwory dietozależne. Rola edukacji w kreowaniu pozytywnych modeli odżywiania w społeczeństwie. Wyniki badań statystycznych z zakresu zdrowia i żywienia jako użyteczne narzędzie w propagowaniu właściwych postaw. Metody i środki upowszechniania wiedzy o zasadach zdrowego żywienia dla różnych grup społeczeństwa. Programy edukacyjne dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych i seniorów. Metody motywowania.
Projekt :
Przygotowanie, w formie projektu, programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy. Realizacja projektu jest podzielona na etapy.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
- zaliczenie 100% prac projektowych,
- pozytywne oceny z 2 prezentacji tworzenia części projektu
- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu społecznych i ekonomicznych aspektów wzrostu zachorowań na choroby dietozależne (cukrzycy II i chorób układu krążenia), nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna na UJ w Krakowie, w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 22:16)