SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka w ontogenezie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka w ontogenezie
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-żco-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
  • dr Mateusz Ciepliński
  • dr n. med. Bożena Mospan
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy o prawidłowych zasadach żywienia człowieka  oraz jego potrzebach żywieniowych w różnych okresach życia.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza dotycząca fizjologii człowieka oraz procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim.

Zakres tematyczny

Zakres tematyczny –wykłady:

  1. Wykład wprowadzający –znaczenie zróżnicowanego żywienia na zdrowie człowieka.
  2. Rozwojowe zmiany układu pokarmowego i wynikające z tego zmiany żywienia.
  3. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu w kontekście prawidłowego odżywiania.
  4. Zasady i odrębności żywienia w poszczególnych okresach rozwoju człowieka.
  5. Koszt energetyczny okresu ciąży i laktacji.
  6. Zależności pomiędzy żywieniem matki karmiącej a rozwojem karmionego dziecka.
  7. Wymagania żywieniowe dzieci w wieku 1-3 lat.
  8. Konsekwencje niedokarmiania i przekarmiania w trakcie początkowego okresu rozwojowego człowieka.

Zakres tematyczny –laboratoria:

  1. Korzystanie z norm żywienia przeznaczonych dla różnych grup ludności ze szczególnym uwzględnieniem specyficznych potrzeb wynikających z fizjologicznych zmian zachodzących w organizmie człowieka na danym etapie życia. Znaczenie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
  2. Obliczanie zapotrzebowania energetycznego w zależności od etapu rozwoju ontogenetycznego oraz aktywności fizycznej.
  3. Bilansowania diet dla kobiet w okresie przedkoncepcyjnym, ciężarnych i karmiących piersią.
  4. Praktyczne wykonanie zaprojektowanych wcześniej posiłków.
  5. Po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego- ułożenie diety dla kobiety ciężarnej.
  6. Praktyczne aspekty bilansowania diet dla dzieci w wieku 1-3 lata.
  7. Diety umożliwiające prawidłowy rozwój kośćca dzieci w wieku 1-3 lat.
  8. Projektowanie posiłków zawierających znaczną dawkę witamin i minerałów niezbędnych dla kobiet ciężarnych lub karmiących oraz dzieci w wieku 1-3 lat –projekty grupowe.

Metody kształcenia

Wykłady: prezentacje multimedialne, dyskusja,

Laboratorium: analiza źródłowych materiałów naukowych, analiza przypadków, praca w grupach, obserwacja pracy studenta, praca z wykorzystaniem komputerowych programów do układania jadłospisów.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: egzamin. Ułożenie diety dla kobiety ciężarnej lub karmiącej albo dziecka w wieku 1-3 lat o określonych parametrach. Ocena będzie uwzględniała prawidłowy skład produktów organicznych, witamin i minerałów (po pół punktu na oceniany parametr). Ocena pozytywna to uzyskanie minimum 50% maksymalnej liczby punktów.

Laboratoria: kolokwia, projekty. Ocena końcowa będzie średnią arytmetyczną z uzyskanych ocen. Żeby uzyskać ocenę pozytywną należy uzyskać pozytywną ocenę ze wszystkich kolokwiów i projektów.

Literatura podstawowa

  1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B.(red.) Normy żywienia człowieka PZWL, Warszawa 2020
  2. Grzymisławski M. Moszczak M. (red) Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022
  3. Grzymisławski M. (red) Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2020
  4. Woś H., Staszewska- Kwak A. Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa 2015
  5. Szostak- Węgierek D. Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, PZWL, Warszawa 2021

Literatura uzupełniająca

1. Traczyk T. Fizjologia człowieka w zarysie. PZWL 2010

2. Michajlik A. Ramotowski W. Anatomia i fizjologia człowieka. PZWL 2009

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 05-02-2023 17:21)