SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy przedsiębiorczości - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości
Kod przedmiotu 01.3-WB-ŻCZ2P-pprzed-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
  • doc. dr inż. Izabela Wojewoda
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 12 0,8 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 10 0,67 6 0,4 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom znaczenia przedsiębiorczości we współczesnej gospodarce, a w szczególności pojęcia przedsiębiorczości, rodzajów działań przedsiębiorczych, cech przedsiębiorcy, co może motywować do podejmowania inicjatyw gospodarczych. Zapoznanie studentów z zasadami prowadzenia przedsiębiorstwa w ujęciu: ekonomicznym, finansowym, organizacyjno - zarządczym, marketingowym.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych, podstawowa wiedza z zakresu organizacji i zarządzania oraz marketingu.

Zakres tematyczny

  1. Podstawowe pojęcia związane z działalnością gospodarczą - przedsiębiorstwo, przedsiębiorczość.
  2. Przedsiębiorca a człowiek przedsiębiorczy - definicje, cechy przedsiębiorcy.
  3. Pojęcie i rola MSP w gospodarce - szanse i bariery rozwoju małych przedsiębiorstw.
  4. Strategia firmy na rynku i biznes plan jako narzędzie jej weryfikacji.
  5. Analiza otoczenia i potencjału przedsiębiorstwa.
  6. Planowanie działalności gospodarczej.
  7. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa. Kredyt, pożyczka, pomoc bezzwrotna, fundusze typu private equity/venture capital oraz Anioły Biznesu
  8. Elementy marketingu w nowopowstałej firmie.
  9. Zarządzanie w małym przedsiębiorstwie.
  10. Innowacyjne przedsiębiorstwo a innowacje w przedsiębiorstwie.

Metody kształcenia

metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych;
  • wykład problemowy

metody poszukujące:

  • sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji organizacji;
  • ćwiczeniowo-praktyczne: studium przypadków, przygotowanie dokumentacji zgłoszeniowej dz.g., przeprowadzenie ewidencji dz. g. na przykładach, przygotowanie przykładowego wniosku o dofinansowanie

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

  • opracowanie biznes planu dla wybranego przedsiębiorstwa
  • zdanie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe i praktyczne umiejętności
  • obecność na zajęciach oraz uczestnictwo w dyskusjach

Ocena z przedmiotu jest oceną składającą się w 50% z oceny z testu końcowego, w 50% z oceny z ćwiczeń (ocena z ćwiczeń jest oceną ważoną z projektu - 80% i aktywności (obecność, udział w dyskusjach) - 20%)

Literatura podstawowa

  1. Gerber M. E., Mit przedsiębiorczości: dlaczego większość małych firm upada i jak temu zaradzić, Wyd. MT Biznes Sp. z o.o., Warszawa 2019
  2. Przedsiębiorcy i ich działalność, red. Pawłowski A., Wolska H., Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2019
  3. Przedsiębiorczość i zarządzanie w małej i średniej firmie. Teoria i praktyka. Pod red. nauk. J. Ropęga, R. Lisowska, Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2016

Literatura uzupełniająca

  1. Staniszewska A., Szlęzak - Matusewicz J., Entrepreneurship: selected issues, Wyd. SGH, Warszawa 2015
  2. Szlęzak-Matusewicz J., Felis P.: Finansowanie przedsiębiorstwa: ujęcie teoretyczno - praktyczne, Wolters Kluwer, Warszawa 2014
  3. Samborska A., Sowula S.: Jak założyć firmę i prowadzić działalność gospodarczą? Wyd. Edicon, Poznań, 2018

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 18:14)