SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-ożjo-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.

Wymagania wstępne

Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.

Zakres tematyczny

Wykłady,

  1. Podstawowe wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej.
  2. Zadania opiekuńcze placówek oświatowych, warunki korzystania ze stołówki szkolnej.
  3. Omówienie metod ustalania opłat za posiłek wydany uczniowi szkoły.
  4. Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży.
  5. Przedstawienie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
  6. Oświadczenia żywieniowe dotyczące zawartości różnych dodatków, które podlegają ograniczeniom w środkach spożywczych i warunki ich stosowania.
  7. Charakterystyka metod zwiększenia atrakcyjności posiłków dla dzieci.
  8. Poszukiwanie metod szerzenia wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży.
  9. Kolokwium zaliczeniowe.

Laboratorium

  1. Zasady sporządzania posiłków atrakcyjnych dla dzieci i młodzieży.
  2. Zasady określania wielkości porcji przy określonym koszcie” wsadu do kotła”, dostosowanie podaży wartości energetycznej posiłków oraz składników odżywczych do norm żywieniowych a etyka zawodowa dietetyka i obsługi kuchni.
  3. Opracowanie dokumentacji żywieniowej dla placówki oświatowej (receptury dań, obliczenie kosztu wsadu do kotła, listy alergenów itd.).
  4. Przygotowanie jednodniowego jadłospisu dla wybranej placówki oświatowej nieprzekraczającej narzuconego kosztu wsadu do kotła.
  5. Przedstawienie opracowanych jadłospisów, dyskusja.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, laboratoryjna.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego w formie  pisemnej lub ustnej.(ocena pozytywna, gdy student uzyska co najmniej 50% liczby punktów).

Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest opracowanie i zaprezentowanie całodniowego jadłospisu dla wybranej placówki oświatowej. Ocenę pozytywną uzyskuje student, który w sposób prawidłowy opracował wszystkie elementy jadłospisu: dobrał potrawy pod względem wartości odżywczych i wartości energetycznej posiłków, wskazał alergeny, opracował receptury potraw do narzuconego kosztu zakupu surowców (wsadu do kotła).

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z wykładów i oceny z ćwiczeń.

Literatura podstawowa

  1. Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
  2. Woś H., Staszewska-Kwak A,, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
  3. Szajewska H. (red.), Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
  4. Wójcik- Machejek J,, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019

Literatura uzupełniająca

  1. „Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego”, Merieux Nutri Sciences, 2022
  2. Eugster Gabi,Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
  3. Kupc S., Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 21:04)