SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Poradnictwo żywieniowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Poradnictwo żywieniowe
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-porż-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Monika Kruszelnicka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Uzyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie udzielania porad dietetycznych w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych oraz przygotowanie studentów do pełnienia roli edukatorów żywieniowych i dietetyków.

Wymagania wstępne

Znajomość zagadnień związanych z podstawami żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Rola dietetyka w leczeniu chorób oraz zaburzeń żywieniowych w zespołach terapeutycznych i opiece zdrowotnej.
  2. Ogólne zasady i formy udzielania porad żywieniowych.
  3. Przepisy dotyczące wykonywania zawodu dietetyka i prowadzenia działalności doradczej.
  4. Aspekty psychologiczne relacji dietetyk- pacjent.
  5. Dietetyk w prywatnym gabinecie- szanse i możliwości.
  6. Metody pozyskiwania i weryfikacji informacji o sposobie odżywiania pacjenta.
  7. Metody obiektywnej oceny stanu zdrowia i odżywiania.
  8. Metody opracowania kompetentnej porady żywieniowej.
  9. Sposoby skutecznej pracy z pacjentem w okresie wdrażania zaleceń żywieniowych.
  10. Indywidualne podejście do pacjenta- wywiad żywieniowy.
  11. Edukacja żywieniowa pacjenta.
  12. Znaczenie działań profilaktycznych i edukacyjnych w poprawianiu sposobu odżywiania społeczeństwa.
  13. Talerz zdrowego żywienia- nowe „Zalecenia zdrowego żywienia” opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH.
  14. Rola edukacji żywieniowej w obalaniu mitów w żywieniu człowieka.

Projekt:

  1. Studium przypadku- praktyczne ćwiczenia w udzieleniu spersonalizowanych porad żywieniowych.
  2. Przygotowanie projektu spersonalizowanej porady dietetycznej obejmującej wywiad żywieniowy, zalecenia żywieniowe i 7- dniowy jadłospis. Praca grupowa

Metody kształcenia

Wykłady: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, dyskusja z pytaniami otwartymi.

Projekt: dyskusja, studium przypadku, praca w grupie, zajęcia typu Problem Based Learning, pracownia komputerowa.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

- ocena pracy projektowej,

- pozytywne oceny symulacji porad żywieniowych- studium przypadku

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna  – 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z oceny z projektu  i oceny z  kolokwium (50/50%).

Literatura podstawowa

  1. Contento I.R., Edukacja żywieniowa. PWN, Warszawa 2018
  2. Gawęcki J., Roszkowski W.: żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2017
  3. Gutkowska K., Adamowski J. (red.) Edukacja żywieniowa w teorii i praktyce. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2017
  4. Woynarowska B. (red): Edukacja zdrowotna. Warszawa, 2017

 

Literatura uzupełniająca

  1. Wybrane artykuły z czasopism żywieniowych i dietetycznych
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 22:19)