SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych
Kod przedmiotu 12.9-WB-ŻCZ2P-żdiet-S22
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach dietozależnych.

Wymagania wstępne

Wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz chorób dietozależnych.

Zakres tematyczny

Wykłady:

1.       Wykład wprowadzający (tematy wykładów, zasady zaliczenia przedmiotu, efekty uczenia się). Choroby dietozależne - charakterystyka.

2.       Postępowanie dietetyczne w przypadku chorobliwej otyłości. Żywienie przed i po operacjach bariatrycznych.

3.       Postępowanie dietetyczne wobec osób z insulinoopornością i cukrzycą tylu II.

4.       Żywienie w chorobach układu krążenia na tle miażdżycowym i w nadciśnieniu tętniczym.

5.       Postępowanie dietetyczne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych.

6.       Zasady żywienia w chorobach nowotworowych dietozależnych, także podczas chemio- i radioterapii.

7.       Żywienie w wybranych chorobach układu pokarmowego.

Ćwiczenia:

1.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów otyłych i z zespołem metabolicznym.

2.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

3.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu krążenia na tle miażdżycowym.

4.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z alergią i lub nietolerancją pokarmową.

5.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami nowotworowymi (w czasie chemio- i radioterapii).

6.       Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych i diet dla pacjentów z chorobami układu pokarmowego.

7.       Podsumowanie ćwiczeń - prezentacja prac realizowanych na zajęciach.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną.

Metody poszukujące: ćwiczeniowa, dyskusji, problemowa.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykłady: egzamin w formie pisemnej (pytania otwarte i zamknięte) - warunkiem uzyskania oceny pozytywnej z egzaminu jest osiągnięcie 60% poprawnych odpowiedzi.

Ćwiczenia: oceniane są - wykonane w formie pisemnej zadania (jadłospisy, zalecenia), aktywność na zajęciach (udział w dyskusjach) oraz obecność na zajęciach. Za pozytywną uważa się ocenę minimum dostateczną.

Ocena końcowa: Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z wykładu i ćwiczeń.

Literatura podstawowa

1.      Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa 2008.

2.      Chevallier L., red. D. Gajewska D. (red): 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010.

3.      Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2018

4.      Doroba P.: Poradnik żywieniowy dla chorych na cukrzycę typu 2.Jadłospisy i smaczne przepisy, Wyd. Medyk,. Warszawa 2016

5.      Gawęcki J., Mossor - Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2006

6.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa 2016

7.      Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.

8.      Kłek S.: Leczenie żywieniowe w onkologii, PZWL, Warszawa  2020

9.      Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL, Warszawa 2018

10.  Poniewierka E. : Dietetyka oparta na dowodach,. Poniewierka E. Wyd. MedPH, 2016

Literatura uzupełniająca

1.       Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę) .

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 19:31)