SylabUZ

Generate PDF for this page

Dietetyka w terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu - course description

General information
Course name Dietetyka w terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu
Course ID 13.5-WP-PSSM-DETA
Faculty Faculty of Social Sciences
Field of study Special education
Education profile academic
Level of studies Long-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Dostarczenie studentom podstaw wiedzy z zakresu dietetyki w leczeniu i terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Uwrażliwienie studentów na znaczenie współpracy z rodzicami dziecka z autyzmem w zakresie zapewnienia mu odpowiedniej diety. 

Prerequisites

Wiedza na temat zaburzeń ze spektrum autyzmu. 

Scope

  1. Oś jelito-mózg w patogenezie autyzmu.
  2. Mikrobiom jelitowy i układ nerwowy.
  3. Charakterystyka zachowań żywieniowych osób z autyzmem.
  4. Zaburzenia w przewodzie pokarmowym osób z rozpoznanym autyzmem.
  5. Postępowanie dietetyczne w autyzmie.
  6. Diety eliminacyjne stosowane w autyzmie.
  7. Praca z rodzicami  dziecka z autyzmem w ustalaniu diety eliminacyjnej. 

Teaching methods

Wykład konwersatoryjny, pokaz, praca z tekstem. 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

 Ćwiczenia: aktywność na zajęciach, test końcowy. 

Ocena końcowa: średnia ocen z zajęć. 

Recommended reading

  1. Bryńska A., Jagielska G., Komender J., Autyzm i zespół Aspergera, Warszawa 2020.
  2. Ciborowska H.,  Rudnicka  A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2019.
  3. Jarosz M., Alergie pokarmowe,  Warszawa 2005.
  4.  Kunachowicz H., Dieta bezglutenowa - co wybrać?, Warszawa 2017.

Further reading

  1. Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna,  Warszawa 2018.
  2. Stefańska E., Orywal K.L., Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, Warszawa 2018.  

Notes


Modified by dr hab. Jarosław Bąbka, prof. UZ (last modification: 22-04-2020 15:25)