SylabUZ

Generate PDF for this page

Obrót produktami winiarskimi - course description

General information
Course name Obrót produktami winiarskimi
Course ID 01.0-WZS-EnP-opw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Andrzej Bartkiewicz
  • mgr Krzysztof Fedorowicz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie charakterystyki rynku produktów winiarskich w Polsce i Europie. Znajomość aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Poznanie klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich. Nabycie wiedzy o aktualnych regulacjach prawnych dotyczących wyrobu i obroty wyrobami winiarskimi na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz ich praktyczne wykorzystanie w organizacji działalności gospodarczej. Ogólna znajomość światowych tendencji w produkcji i dystrybucji wyrobów winiarskich.

Prerequisites

Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych.

Scope

  • Krótka charakterystyka win z różnych rejonów świata
  • Struktura przemysłu winiarskiego w Polsce – asortyment, winiarstwo gronowe i owocowe
  • Produkcja wina w małym gospodarstwie rolnym
  • Klasyfikacja, nomenklatura i charakterystyka wyrobów winiarskich obowiązująca w Polsce
  • Charakterystyka rynku winiarskiego na świecie
  • System apelacji
  • Regulacje prawne dotyczące zasad wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz ich obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
  • Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu win w Polsce
  • Organizacja rynku wina w Polsce w świetle obowiązujących przepisów
  • Zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich w Polsce
  • Zasady znakowania wyrobów winiarskich
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.
  • Praktyczne zastosowanie przepisów prawa do konkretnych działań gospodarczych w branży produkcji i dystrybucji wina
  • Wino jako produkt regionalny – historia, perspektywy, aspekty prawne
  • Analiza aktów prawnych

Teaching methods

  • Metody podające:

wykłady informacyjne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie z oceną na podstawie testu końcowego (pisemny),
  • pisemna praca semestralna.

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i poprawnym zrealizowaniu pracy pisemnej.

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
  • Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami oraz organizacji rynku win. Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690
  • Opaliński Ł.: Konferencja na temat aktualnych zmian w zakresie obrotu produktami winiarskimi. Materiały Konferencyjne, Grodziec 2010
  • Internetowy System Aktów Prawnych. isap.sejm.gov.pl/ o wyrobie, rozlewie i obrocie wyrobami winiarskimi.
  • Bosak W.: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Polski Instytut Winorośli i Wina, Kraków 2008
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
  • Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa
  • Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
  • Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
  • Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
  • Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 20:49)