Poznanie charakterystyki rynku produktów winiarskich w Polsce i Europie. Znajomość aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Poznanie klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich. Nabycie wiedzy o aktualnych regulacjach prawnych dotyczących wyrobu i obroty wyrobami winiarskimi na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz ich praktyczne wykorzystanie w organizacji działalności gospodarczej. Ogólna znajomość światowych tendencji w produkcji i dystrybucji wyrobów winiarskich.
Wymagania wstępne
Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych.
Zakres tematyczny
Krótka charakterystyka win z różnych rejonów świata
Struktura przemysłu winiarskiego w Polsce – asortyment, winiarstwo gronowe i owocowe
Produkcja wina w małym gospodarstwie rolnym
Klasyfikacja, nomenklatura i charakterystyka wyrobów winiarskich obowiązująca w Polsce
Charakterystyka rynku winiarskiego na świecie
System apelacji
Regulacje prawne dotyczące zasad wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz ich obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu win w Polsce
Organizacja rynku wina w Polsce w świetle obowiązujących przepisów
Zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich w Polsce
Zasady znakowania wyrobów winiarskich
Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.
Praktyczne zastosowanie przepisów prawa do konkretnych działań gospodarczych w branży produkcji i dystrybucji wina
Wino jako produkt regionalny – historia, perspektywy, aspekty prawne
Analiza aktów prawnych
Metody kształcenia
Metody podające:
wykłady informacyjne
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
zaliczenie z oceną na podstawie testu końcowego (pisemny),
pisemna praca semestralna.
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i poprawnym zrealizowaniu pracy pisemnej.
Literatura podstawowa
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami oraz organizacji rynku win. Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690
Opaliński Ł.: Konferencja na temat aktualnych zmian w zakresie obrotu produktami winiarskimi. Materiały Konferencyjne, Grodziec 2010
Internetowy System Aktów Prawnych. isap.sejm.gov.pl/ o wyrobie, rozlewie i obrocie wyrobami winiarskimi.
Bosak W.: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Polski Instytut Winorośli i Wina, Kraków 2008
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa
Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2020 20:49)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.