SylabUZ

Human nutrition
First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester: winter term (2023/2024)


Semester 1
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów ogólnych
Chemia ogólna i nieorganiczna Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 5 Yes No
Food microbiology Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 5 Yes No
Informatic Laboratory (30/18) 2 No No
Introduction to study Lecture (30/18) 1 No No
Mathematics Lecture (15/9), Class (30/18) 5 Yes No
OHS and ergonomics Lecture (15/9) 2 No No
Physics Lecture (15/9), Class (30/18) 5 Yes No
Podstawy ekonomii Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 1)
Marketing in the food industry Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Promocja w przemyśle żywieniowym Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Semester 2
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Język obcy - do wyboru
Foreign Language Tutorial (30/18) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Basics of dietetics Lecture (30/18), Class (45/27) 6 Yes No
Basics of human anatomy and physiology Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 3 No No
Moduł przedmiotów ogólnych
Engineering graphics Project (20/12) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Fundamentals of human nutrition Lecture (30/18), Laboratory (45/27) 5 Yes No
Moduł przedmiotów ogólnych
Organic chemistry Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 4 Yes No
Physical education Laboratory (30/18) 0 No No
Statistics Lecture (15/9), Class (15/9) 2 No No
Praktyka
Professional practice I Laboratory (180/108) 6 No No
Semester 3
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Język obcy - do wyboru
Foreign Language Tutorial (30/15) 2 No No
Moduł przedmiotów ogólnych
Biochemistry Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 5 Yes No
Food chemistry Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 4 Yes No
General Food Technology Lecture (30/18), Laboratory (30/18) 6 Yes No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Human nutrition in ontogenesis Lecture (15/9), Laboratory (40/24) 3 No No
Moduł przedmiotów ogólnych
Organization and management of the enterprise Lecture (30/18), Class (15/9) 4 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Outlines of diet-related diseases Lecture (30/18) 2 Yes No
Moduł przedmiotów ogólnych
Physical education Laboratory (30/18) 0 No No
Zasady pierwszej pomocy Lecture (15/9) 2 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 2)
Charakterystyka poszczególnych grup produktów spożywczych Lecture (15/9) 2 No No
Commodity science Lecture (15/9) 2 No No
Semester 4
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Język obcy - do wyboru
Foreign Language Tutorial (30/18) 2 No No
Moduł przedmiotów ogólnych
Basic of plant raw materials technology Lecture (60/36), Laboratory (60/36) 7 No No
Basics of food law Lecture (15/9) 1 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Food additives Lecture (15/9) 1 No No
Human nutrition in ontogenesis Lecture (15/9), Laboratory (40/24) 3 Yes No
Moduł przedmiotów ogólnych
Podstawy psychologii Lecture (15/9) 1 No No
Praktyka
Praktyka zawodowa II Laboratory (270/162) 9 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 4)
Analiza finansowa z elementami zarządzania finansami Lecture (15/9), Class (15/9) 3 No No
Finance management Lecture (15/9), Class (15/9) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 3)
Jakość i certyfikacja artykułów spożywczych Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Standarization and quality of foods Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Semester 5
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Język obcy - do wyboru
Foreign Language Tutorial (30/18) 2 Yes No
Moduł przedmiotów ogólnych
Basics of animal origin foods Lecture (60/36), Laboratory (60/36) 6 Yes No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Diet prophylaxis Lecture (30/18), Laboratory (30/18), Project (30/18) 6 Yes No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 1)
New types of food Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 3)
Opieka żywieniowa w jednostkach oświatowych Lecture (20/12), Laboratory (10/6) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 2)
Technology and methods of food storage Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 4 No No
Transport i przechowywanie żywności w żywieniu zbiorowym Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 4 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 1)
Związki biologiczne czynne w żywności Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 3)
Żywienie zbiorowe Lecture (20/12), Laboratory (10/6) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 6)
Opracowanie nowych produktów spożywczych Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 5)
Podstawy przedsiębiorczości Lecture (20/12), Class (10/6) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 6)
Projektowanie żywności prozdrowotnej Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 5)
Prowadzenie małej firmy Lecture (20/12), Class (10/6) 3 No No
Semester 6
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów ogólnych
Basics of food hygiene and toxicology Lecture (15/9), Laboratory (30/18) 4 Yes No
Ecology and environmental protection Lecture (15/9), Class (15/9) 1 No No
Graduation seminar Seminar (45/27) 2 No No
Moduł przedmiotów kierunkowych
Podstawy psychodietetyki Lecture (15/9) 1 No No
Praktyka
Praktyka zawodowa III Laboratory (270/162) 9 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 4)
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia Lecture (30/18), Project (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 5)
Feeding establishments organization Project (30/18) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 6)
Meal production technology Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 5)
Podstawy projektowania w gastronomii Project (30/18) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 4)
Poradnictwo żywieniowe Lecture (30/18), Project (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 6)
Technologia gastronomiczna Lecture (15/9), Laboratory (15/9) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 8)
Komunikowanie się i praca w grupie Class (15/9) 1 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 7)
Food safety and quality management systems Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 8)
Workshop on interpersonal relations Class (15/9) 1 No No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 7)
Zarządzanie jakością Lecture (15/9), Class (30/18) 3 No No
Semester 7
Form of classes - Hours (full-time/part-time) ECTS Exam Selectable
Moduł przedmiotów kierunkowych
Basics of hotel services Lecture (15/9) 1 No No
Moduł przedmiotów ogólnych
Diploma Thesis Project (0/0) 10 No No
Graduation seminar Seminar (45/27) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 9)
Basics of dietetics in internal diseases Lecture (30/18), Class (30/18) 5 Yes No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 8)
Basics of dietetics in metabolic diseases Lecture (30/18), Class (30/18) 4 Yes No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 10)
Diety redukcyjne i alternatywne Lecture (15/9), Project (15/9), Class (15/9) 3 No No
Nutrition in sport Lecture (15/9), Project (15/9), Class (15/9) 3 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 7)
Phytotherapy in dietetics Lecture (20/12) 1 No No
Zastosowanie suplementacji w dietetyce Lecture (20/12) 1 No No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 8)
Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych Lecture (30/18), Class (30/18) 4 Yes No
Przedmioty kierunkowe do wyboru (grupa 9)
Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego Lecture (30/18), Class (30/18) 5 Yes No
Przedmioty ogólne do wyboru (grupa 9)
Genetically modified food Lecture (30/18), Class (15/9) 3 No No
Podstawy biotechnologii Lecture (30/18), Class (15/9) 3 No No